Sjoerd Kuyper krijgt Gouden Griffel

AMSTERDAM, 2 JUNI. De schrijver Sjoerd Kuyper krijgt de Gouden Griffel 1997 voor zijn boek Robin en God. De prijs wordt toegekend door de Stichting CPNB voor het beste boek voor kinderen tot en met 11 jaar. De Gouden Penseel voor de beste kinderboekenillustratie is toegewezen aan illustrator Max Velthuijs voor zijn boek Kikker is kikker.

De prijzen worden 28 september uitgereikt, vlak voor de Kinderboekenweek (1-11 oktober). De Oeuvre Penseel wordt op 8 september overhandigd.

Kuyper (1952) schreef, behalve 22 kinderboeken, verhalen, gedichten en scenario's voor film en televisie. Hij kreeg grote bekendheid met zijn kinderboek Het Zakmes, dat met vele prijzen werd bekroond. Illustrator/schrijver Velthuijs (1923) ontwerpt postzegels, affiches en boekomslagen. Hij illustreert al 35 jaar kinderboeken, waar vooral Kikker de hoofdrol in heeft. Eerder ontving hij de Gouden Penseel voor Klein-Mannetje vindt het geluk ('86) en voor Kikker in de Kou ('93). Velthuijs schrijft en illustreert tevens het prentenboekje Olifant en de Tijdmachine, dat de CPNB (Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek ter gelegenheid van de Kinderboekenweek 1997 uitbrengt.

Vanwege het 25-jarige bestaan van de Gouden Penseel reikt de CPNB eenmalig een Oeuvre Penseel uit. Deze ereprijs gaat naar tekenares Fiep Westendorp (1916), vanwege haar 'unieke tekenkwaliteiten en het onuitwisbare stempel dat ze al decennia lang drukt op het beeld van het Nederlandse kinderboek'.

De Zilveren Griffels gaan in de verschillende leeftijdscategorieën naar Dick Bruna (Lieve Oma Pluis), Ted van Lieshout (Mijn tuin, mijn tuin), Toon Tellegen (Teunis), Joke van Leeuwen (Iep!), Jürg Schubiger (Toen de wereld nog jong was) en in de categorie informatief naar Theo Vijgen (Tipi's, totems en tomahawks) en Ditte Merle (Kleine beestjes). De Zilveren Penselen zijn voor Benoît (Mijn Oom Gilbert) en Rotraut Susanne Berner (Het Avontuur). Voor de groep 12 tot 15-jarigen is een nieuwe prijs ingesteld, de Gouden Zoen. Deze zal over een maand worden toegekend.