Schiphol helpt Zaventem

ROTTERDAM, 2 JUNI. Een consortium waarin Schiphol en het Ierse Aer Rianta ieder voor de helft deelnemen, heeft de Belgische regering aangeboden de Brusselse luchthaven Zaventem te herstructuren. Dat heeft een woordvoerder van Schiphol vanmorgen desgevraagd bevestigd. Zaventem wordt nu bestuurd door de 'Regie der Luchtwegen', een overheidsinstelling, en door een consortium van andere instanties. Vanuit de Belgische politiek weerklinken geregeld geluiden om de Brusselse luchthaven ten minste gedeeltelijk te privatiseren.

Volgens het Britse luchtvaartblad Flight International van deze week voorziet het herstructureringsvoorstel van het Nederlands-Ierse consortium tevens in de vorming van een 'alliantie' tussen Schiphol, Zaventem en en de op 50 kilometer onder Brussel gelegen luchthaven van Charleroi. Daaraan wordt de suggestie verbonden dat de voorgestelde Nederlands-Ierse hulp bij de herstructurering van Zaventem van doen heeft met Schiphols nijpende probleem van overcapaciteit. Anders gezegd: Zaventem-Charleroi, waar nog de nodige capaciteit beschikbaar is, zou als overloop kunnen dienen voor Schiphol, dat al binnen afzienbare tijd op zijn - politiek bepaalde - capaciteitsgrens van 44 miljoen passagiers per jaar zal stoten. Een woordvoerder van Schiphol omschrijft de berichtgeving van Flight International echter als 'te voortvarend' en ontkent dat er nu een relatie zou bestaan tussen het voorstel tot 'herstructureringshulp' aan Zaventem en Schiphols capaciteitsprobleem. Het Belgische ministerie van transport weigert elk commentaar.