Prominenten bij begin 50ste Holland Festival

AMSTERDAM, 2 JUNI. De opening van het vijftigste Holland Festival werd zaterdag in Amsterdam in het Koninklijk Theater Carré bijgewoond door koningin Beatrix, prins Claus, die beschermheer is van het festival, premier Kok, staatssecretaris Nuis (OCW), een aantal ministers, de Amsterdamse loco-burgemeester Peer en cultuurwethouder Bakker. Burgemeester Patijn ontbrak wegens ziekte.

Tijdens de opening werd in een nieuwe bewerking van regisseur Ger Thijs een opvoering gegeven van Shakespeare's Een midzomernachtsdroom, die rechtstreeks werd uitgezonden door de NOS-tv en de NPS-radio. De bezoekers van de jubileumopening waren buiten muzikaal onthaald door het Nederlands Fanfare Orkest, dat onder leiding van hoornist Jacob Slagter speelde op de Amstelsluizen tegenover Carré.

Bestuursvoorzitter H. Tjeenk Willink herinnerde in een toepraak aan de strijd rond het Holland Festival. De gemeente Amsterdam heeft het festival de afgelopen vijftig jaar zes keer de wacht aangezegd. “Elk van de zes festivaldirecteuren is ten minste eenmaal met de dood van het festival bedreigd. Evenals het festival leven ze nog allemaal.”

Voor de voorstelling hadden vier voormalige festivalleiders - Peter Diamand, Jaap den Daas, Frans de Ruiter en Ad 's-Gravesande - zich samen met de nu vertrekkende Jan van Vlijmen laten fotograferen in de hal van Carré, onder een foto van Erik Vos' enscenering van De Perzen in het Holland Festival van 1963.

Koningin Beatrix kreeg de eerste exemplaren aangeboden van twee jubileumuitgaven: het boek Een Nederlands wonder, vijftig jaar Holland Festival van Jessica Voeten en de cd-box A Dutch Miracle, zes cd's met opnamen van muzikale Festivalprodukties, geproduceerd door Klaas A. Posthuma.

Na afloop van de voorstelling onderhield het koninklijk paar zich langdurig met kunstenaars, festivalleiders en bezoekers in de foyer van Carré. In de zaal was er nog een optreden van de New Concert Big Band, jazz-zangeres Deborah Brown en pianist Cedar Walton, die onder leiding van Henk Meurtgeert muziek speelden van Duke Ellington.

Vrijdag werd in de entreehal van het Amsterdams Concertgebouw een tentoonstelling geopend van festivalfoto's van Maria Austria en anderen. De expositie, nog ontworpen door de onlangs overleden Benno Premsela, is gedurende het Festival dat tot en met 30 juni voortduurt elke dag te zien van 10 uur tot het eind van het concert.

Holland Festival-affiches uit de afgelopen vijftig jaar worden tot en met 29 juni geëxposeerd in het Vormgevingsinstituut, Keizersgracht 609. Geopend op kantooruren op werkdagen, 28 juni van 11-20 uur en 29 juni 11-17 uur.