Paus bezorgd over situatie in Polen

WROCAW, 2 JUNI. Paus Johannes Paulus II heeft zaterdag en gisteren aan het begin van een nieuw, elf dagen durend bezoek aan zijn vaderland, Polen, zijn teleurstelling uitgesproken over een aantal ontwikkelingen in Polen.

De paus kwam zaterdag aan in Wrocaw, in het zuiden van Polen. Al aan boord van het vliegtuig dat hem uit Rome naar Polen bracht klaagde de paus. Op de vraag van een journalist of hij teleurgesteld was over de gang van zaken in Polen zei hij: “Ja, zeker, het gaat minder goed.” Na aankomst in Wrocaw, waar hij werd verwelkomd door president Aleksander Kwasniewski, klaagde de paus over “de soms zeer pijnlijke spanningen” in zijn vaderland. Daarmee doelde hij op de recente conflicten tussen de door ex-communisten gedomineerde regering en de kerk over de nieuwe grondwet, de daarin voorkomende mogelijkheid van abortus en het concordaat tussen Polen en het Vaticaan, waarover overeenstemming is bereikt, maar dat door het Poolse parlement nog steeds niet is geratificeerd.

Die klachten zetten de toon voor latere uitspraken van de paus, het afgelopen weekeinde. Later zaterdag had hij in Wrocaw een gesprek onder vier ogen met president Kwasniewski, die na afloop moest melden dat de sfeer niet bijzonder hartelijk was geweest - zelfs minder hartelijk dan het gesprek dat de twee in april in het Vaticaan hadden. De sfeer van het gesprek, aldus Kwasniewski zaterdag, was bepaald door de pauselijke bezorgdheid over Polen. “De paus is uiterst bezorgd over de toestand van de werklozen, armen en jongeren, oog in oog met een nieuwe realiteit.” Hij zei volgens de president dat Polen “een dialoog nodig heeft voordat een definitieve verzoening kan plaatsvinden”.

Gisteren droeg de paus in aanwezigheid van 200.000 gelovigen in een ijzige kou en motregen een openluchtmis op in Wrocaw. Tijdens zijn preek hekelde hij “de geografie van de honger” en deed hij een dringend beroep op de rijke landen om hun “onbeperkte verlangen naar winst” opzij te zetten en de arme landen te helpen. Hij hekelde bij die gelegenheid opnieuw de situatie in Polen, zonder overigens de thema's grondwet, concordaat en abortus als zodanig met zoveel woorden te noemen: “Ware vrijheid vereist orde. We hebben het dan in de eerste plaats over morele orde, orde in de sfeer van waarden, de orde van waarheid en goedheid. Waar een leegte valt ten aanzien van waarden, wanneer chaos en verwarring heersen in de morele sfeer, sterft de vrijheid en wordt de mens gereduceerd van vrijheid tot slavernij, wordt hij een slaaf van hartstocht en pseudo-waarden”, aldus de paus.

De paus maakte zaterdag en zondag een zwakke en breekbare indruk, zowel bij zijn aankomst als aan het begin van de openluchtmis in Wrocaw. Maar gaande de mis hervond hij zijn kracht - vooral door het koude weer, dat hem, zo zei hij, beter beviel dan de hitte van Rome. (Reuter, AFP, AP)