Oost-Timor toneel oplaaiend geweld

JAKARTA, 2 JUNI. De afgelopen zes dagen zijn op Oost-Timor ten minste 42 doden gevallen bij botsingen tussen het Indonesische leger en guerrillastrijders van het Fretilin, de bevrijdingsbeweging van Oost-Timor. De rebellen betwisten de annexatie in 1975 van de voormalige Portugese kolonie door Indonesië.

De meest recente vijandelijkheden hadden afgelopen zaterdag plaats, toen een politievrachtwagen in een hinderlaag terechtkwam bij Baucau, 150 kilometer ten oosten van de hoofdstad Dili. Volgens het officiële persbureau Antara vonden 13 politiemensen de dood bij een granaataanval. Een legerofficier die anoniem wilde blijven, heeft tegenover het Amerikaanse persbureau AP verklaard dat achttien politiemensen werden gedood. Vijf overleden aan hun verwondingen nadat een groep van tien guerrillastrijders de door de granaat verwoeste vrachtwagen onder vuur hadden genomen.

Volgens inwoners van Dili en Baucau was de toestand gisteren “rustig maar gespannen”. Het offensief van de afgelopen week van het Fretilin volgde op een gewelddadige verkiezingscampagne, waarbij ongeveer 280 mensen om het leven zijn gekomen.

Een woordvoerder van Fretilin, Alfredo Ferrera, verklaarde in Darwin dat “alles erop is gericht om voordeel te behalen uit de onrust in Indonesië en het eind van de stabiliteit onder president Soeharto.” Volgens de woordvoerder zijn de jongste aanvallen bedoeld “om te laten zien aan de Indonesiërs dat de verzetsbeweging op Oost-Timor nog steeds sterk is.”

De gewelddadigheden zijn de ergste sinds jaren op Oost-Timor. Volgens onofficiële bronnen zijn bij zes aanvallen op politiebureaus, militaire installaties en patrouilles afgelopen dinsdag, woensdag en zaterdag, in totaal 36 soldaten en politiemensen gesneuveld. Voor de jongste gewelddadigheden uitbraken schatte het leger de omvang van de verzetsbeweging op niet meer dan tachtig man. Tegenstanders van de Indonesische regering menen dat het guerrillaleger tien keer zo groot is.

    • Frank Vermeulen