MARY J. BLIGE

Mary J. Blige. Share My World (Universal 11619)

Zoals Aretha Franklin de 'Queen of Soul' was, zo is Mary J. Blige de 'Queen of R&B'. De New-Yorkse zangeres begon ooit in het hiphop-genre maar stak een paar jaar geleden over naar de snel populairder wordende 'r&b'-stijl. Blige's achtergrond als meisje van de straat is goeddeels weggepoetst op haar nieuwe cd Share My World, die ze opnam met gerenommeerde r&b-producers als Babyface, Jimmy Jam en Terry Lewis.

Share My World biedt een verzameling zwijmelnummers die weliswaar aanzetten tot een potje schuifelen, maar toch te weinig om het lijf hebben om ook buiten het klassefeestje te kunnen bekoren. Blige maakt, in de beste r&b-traditie, vaak gebruik van bestaande nummers die dan bij wijze van refrein in haar eigen composities worden ingevlochten: zo horen we, nogal clichématig, You Are Everything van The Stylistics voorbij komen, en Rick James' Moonchild.

Charmant is nog altijd Blige's dictie; als voormalige verbale straatvechter glimpt er ook in haar suikerzoete ballades altijd nog wel een restje geknauw. Blige zingt soms naar hartelust vals.