Madurezen morgen weer naar stembus

JAKARTA, 2 JUNI. Op het eiland Madura voor de oostkust van Java worden morgen herverkiezingen gehouden, nadat de lokale bevolking daar in opstand is gekomen tegen veronderstelde manipulaties door functionarissen van de regeringspartij bij de algemene verkiezingen van afgelopen donderdag.

Het is de eerste keer in dertig jaar dat de regering-Soeharto overgaat tot herverkiezingen. De leiding van de islamitisch georiënteeerde PPP eiste vrijdagmiddag onder meer nieuwe verkiezingen omdat er volgens de partij erg veel onregelmatigheden zijn geconstateerd.

De regering maakte gisteren bekend dat in de steden Sampang en Pamekasan de stembussen opnieuw open zullen gaan. De regering heeft inmiddels drieduizend soldaten naar het eiland gestuurd om de orde te bewaren. Donderdagavond begonnen duizenden moslims op Madura, dat geldt als een bolwerk van de PPP, rellen die het afgelopen weekeinde doorgingen.

Inmiddels is duidelijk dat regeringspartij Golkar meer dan 74 procent van de stemmen heeft gewonnen, de PPP wint bijna 23 procent, terwijl de christelijk-nationalistische PDI terugvalt naar 3 procent van de stemmen. Bij de laatste verkiezingen in 1992 won Golkar 68 procent van de stemmen terwijl PPP en PDI respectievelijk 17 en 15 procent van de stemmen behaalden.

Een woordvoerder van de politie in Oost-Java, luitenant-kolonel Sofwat Hadi, heeft vandaag gezegd dat de politie “harde maatregelen zal nemen tegen relschoppers”. “Er zal compromisloos worden opgetreden”, zei Hadi.

Duizenden mensen gingen donderdagavond de straten op in Sampang en Pamekasan en staken woningen, overheidskantoren en een kerk in brand na berichten over knoeierijen tijdens de verkiezingen. Golkar-voorzitter Harmoko heeft gisteren overigens ontkend dat sprake zou zijn van systematische overtredingen van de stemwetten en van manipulaties, zoals het onafhankelijk comité dat het verloop van de verkiezingen bewaakt (KIPP) vrijdag bekendmaakte.

Ook de PPP-leiding meldde vrijdagmiddag onregelmatigheden en kondigde aan voorlopig niet akkoord te gaan met de uitslagen van de verkiezingen.

Het geweld op Madura ging tot en met gisterochtend door. Er werd brand gesticht in overheidskantoren en huizen. In de plaats Sumenep gingen drie regeringsgebouwen in vlammen op. Politiewoordvoerder Hadi heeft verklaard dat in verband met de rellen negen mensen worden ondervraagd.

Vanochtend werd ook bekend dat op het eiland Borneo nog 77 mensen worden vermist na onlusten die op 23 mei plaatshadden in de stad Banjarmasin. Onder andere bij branden in een winkelcentrum kwamen daar 123 mensen om het leven.

    • Frank Vermeulen