MACIRé SYLLA

Maciré Sylla & Djembé Faré: Mariama (Misslin DME20). Distr. Music & Words.

De in 1970 in Conakry (Guinee) geboren zangeres Maciré Sylla opereerde een paar jaar vanuit Nederland voor ze zich in haar huidige woonplaats Genève vestigde. Daar richtte ze samen met de Zwitserse multi-instrumentalist Cédric Asséo de groep Djembé Faré op waarmee ze in oktober '95 Mariama opnam.

Dat de stem van Sylla nogal scherp en nasaal klinkt en ook de koortjes aan de snibbige kant zijn, past in de Westafrikaanse zangtraditie die vóór alles ritmisch is. Het past ook bij de sfeer op deze cd die door het gemiddeld hoge tempo en de continue voortgangsbeweging vooral op danspubliek lijkt te mikken.

Toch heeft Mariama ook thuis iets te bieden: een goede saxofoonsolo van Yves Cerf in Ia (grand mère) bijvoorbeeld en prettig ruig gitaarwerk in Di Langara.

Zeker zo opmerkelijk zijn de bijdragen van Cédric Asseó op de foulé, een houten dwarsfluit met slechts drie gaten en dat van Sény Camara op de balafon, de Westafrikaanse xylofoon.

De laatste twee doen ook mee op 13 juni wanneer Djembé Faré zich presenteert op het World Roots Festival in de Amsterdamse Melkweg.

    • Frans van Leeuwen