Lodders is niet jaloers op Borst

Tineke Lodders, geboren Elfferich, moest gisterochtend wel grinniken toen ze het televisieprogramma Buitenhof zag. Naar haar zin bagatellisseerde de kersverse D66-lijsttrekker Borst net te veel de betekenis die de vrouwelijke sekse voor de keuze van D66-aartsvader Hans van Mierlo voor haar als lijsttrekker van de Democraten had gehad.

“Natuurlijk heeft dat aspect wel een rol gespeeld”, lacht Lodders. “Als vrouw brengt ze natuurlijk een extra element mee als ze daar straks tussen Kok en Bolkestein staat.” Eh, vergeet ze haar eigen lijsttrekker, Jaap de Hoop Scheffer, niet? “Ja, en met Jaap natuurlijk, maar ik doelde hier op de lijsttrekkers van de coalitie.”

Heeft Lodders geen spijt nu D66 er met de eer vandoor gaat de eerste vrouwelijke lijsttrekker in de mainstream van de Nederlandse politiek te hebben gelanceerd? Tot nog toe durfden alleen klein links - Ria Beckers, Andrée van Es en Ina Brouwer - en de ouderenpartij met Jet Nijpels dat aan. Vorig jaar nog hoopten velen binnen het CDA, inclusief de toenmalige politiek leider Enneüs Heerma, dat Lodders hun pad zou volgen. Maar de vice-voorzitter wilde haar echtgenoot niet teleurstellen, want daar zou voor haar een keuze voor de fulltime politiek op neer zijn gekomen.

“Nee, ik heb absoluut geen spijt”, zegt Lodders. “Integendeel, het CDA kan juist zijn voordeel doen met de nu ontstane situatie. Drie van de vier lijsttrekkers behoren nu niet echt tot de jeugdigen, terwijl juist D66 het altijd mede van zijn aantrekkingskracht op jongeren moest hebben. Ik vraag me af of de Democraten dat voordeel met Borst, hoe integer en wijs ze ook overkomt, niet zullen verliezen. In elk geval is onze lijsttrekker beduidend jonger dan die van de andere partijen, een voordeel dat het CDA misschien kan uitbuiten.”