Körver weer succesvol met grote liefde MVV

MAASTRICHT, 2 JUNI. In de gang naar de kleedkamers van De Geusselt hangen elftalfoto's uit een grijs verleden. Verkleurde plaatjes van illustere Limburgers als Willy Brokamp, de snelle goaltjesdief, en trainer George Knobel, de latere bondscoach. Op dezelfde foto staat een doelman in een volledig zwart tenue, Frans Körver. De voormalige keeper vierde afgelopen zaterdag het kampioenschap van de eerste divisie.

Körver was als doelman en later ook als trainer een opgewonden standje. De naam Körver staat voor een tierende, driftig heen en weer hollende man. Maar het heethoofd is inmiddels 59 jaar en is de laatste tijd de rust zelve. Pas na het laatste fluitsignaal tegen VVV liet hij zich ouderwets gaan.

MVV won voor eigen publiek met 2-0 van de streekgenoot, waar Körver ook nog trainer is geweest. Als doelman speelde hij 22 wedstrijden voor Sittardia en 396 wedstrijden voor zijn grote liefde MVV. Als trainer is hij bezig aan zijn derde termijn in Maastricht. De grijze coach promoveerde eerder met Wageningen, Fortuna Sittard, MVV, VVV en De Graafschap. Wat is zijn succesformule? “Die is er niet. Deze groep geeft mij vertrouwen en omgekeerd kan ik de spelers ook vertrouwen. Dat werkt prettig. Dit kampioenschap was allang aan de gang. Er zit zoveel overtuiging in de spelersgroep. Ook al spelen we slecht, we winnen toch.”

Onder Körvers leiding verloor MVV dit seizoen slechts vier wedstrijden. Tien keer werd gelijk gespeeld, twintig keer gewonnen. Na de winterstop bleef MVV ongeslagen. Na een afwezigheid van twee seizoenen zal de club weer op het hoogste niveau actief zijn. De verwachtingen voor volgend seizoen zijn niet hoog. “MVV waakt ervoor een tweede AZ te worden”, zegt MVV-voorzitter Benoit Wesly. “Handhaven is het parool.”

Wesley heeft meer realiteitszin dan zijn collega Scheringa van AZ, die ondanks een forse investering degradeerde naar de eerste divisie. De begroting van MVV wordt van 5,5 naar zo'n 8 miljoen gulden opgetrokken. Daarmee behoort MVV tot de zwakkere broeders van de eredivisie. Het is de vraag of de selectie van Körver volgend seizoen genoeg goede spelers telt. Dit seizoen speelde MVV de meeste tijd met een voorhoede die bestond uit gehuurde spelers: Rik Platvoet, Leo Koswal en Wilfred Bouma.

“MVV kan niet veel spelers kopen”, zegt Wesly. “En al hadden we geld, dan zouden we het nog niet doen. Vroeger haalden we jongens met routine die hier alleen kwamen voor een dik belegde boterham. Dat doen we dus niet meer. We willen een jonge ploeg die het gras opvreet en theater biedt.”

Keeper Rein van Duijnhoven, aanvaller Platvoet en verdediger Marco Gentile staan in de belangstelling bij andere clubs. Zeker is dat huurling Koswal volgend seizoen niet meer in De Geusselt actief is. Wie de rechtsbuiten tegen VVV langs de zijlijn zag razen, is niet verbaasd dat Vitesse hem heeft teruggehaald. Koswal stond aan de basis van de treffers van Danny Landzaat en Platvoet. De laatste is gehuurd van FC Twente. Het is onzeker of hij nog een jaar in De Geusselt speelt. Twente vraagt voor volgend seizoen een beduidend hogere huursom.

Voorzitter Wesly: “Twente wil drie ton en dat gaan wij niet betalen. Eigenlijk zou Twente ons moeten betalen, want Platvoet is hier gevormd tot wat hij nu is.”

Gentile speelde zaterdag zijn laatste wedstrijd voor MVV. Hij kon met het bestuur geen overeenstemming bereiken over een nieuw contract. Gentile: “Ik wist twee maanden geleden al dat ik weg zou gaan. MVV blijft vasthouden aan hetzelfde bod, en dat is voor mij te laag.” Wesly: “Gentile is van grote betekenis geweest voor de club. Maar wij drijven geen koehandel. Zolang ik voorzitter ben, wordt er niet gemarchandeerd met spelerssalarissen.”

Onder het bewind van Wesly is het betrekkelijk rustig bij MVV. Nog geen vier jaar geleden raakte de club in opspraak door een zwartgeldschandaal en mogelijke omkoping van een wedstrijd. Wesly: “De degradatie van drie seizoenen geleden had daar van alles mee te maken.” De voorzitter wordt niet graag herinnerd aan de zwarte periode. “Je moet niet aan MVV komen. Op een dag als vandaag merk je dat deze club een monument is.”

De eredivisieclubs RKC en NEC beginnen de nacompetitie woensdag met een thuisduel. RKC speelt in groep A tegen Emmen. NEC speelt in groep B tegen Cambuur. ADO Den Haag en FC Zwolle zijn de andere clubs in groep A. VVV en Go Ahead Eagles completeren groep B. De winnaars van beide poules gaan naar de eredivisie.

    • Michiel van Ruitenbeek