Koeman neemt afscheid met nederlaag in Galgenwaard

ROTTERDAM, 2 JUNI. Ronald Koeman heeft afscheid genomen met een nederlaag. De libero van Feyenoord verloor gisteren in zijn laatste officiële voetbalwedstrijd met 2-1 bij FC Utrecht. De 34-jarige vedette was in de Galgenwaard dichtbij een doelpunt, maar zijn kopbal werd gekeerd door Utrecht-doelman Postma. Boussatta en Hernandez scoorden voor de thuisclub. Vos maakte de Rotterdamse tegentreffer.

Koeman maakte gisteren een stramme indruk. Hij bevestigde na afloop dat zijn rechterknie zorgen baart. “Ik ben al drie weken niet fit. Ik moet daardoor vrijwel alles met links doen. Ik moest de pijn verbijten, want ik wilde op het veld en niet op de tribune afzwaaien.”

Op 9 augustus speelt Koeman in de Kuip een laatste afscheidsduel tegen het Italiaanse Parma. Daarna begint hij aan de trainerscursus in Zeist. Hij gaat waarschijnlijk stage lopen bij Jong Oranje. “Ik ben blij en opgelucht dat het erop zit”, vertelde Koeman gisteren. “Ik voel me toch wel een beetje leeg, zowel fysiek als mentaal. Nog even met Feyenoord naar China en dan lekker tot september genieten van een lange vakantie. Doen waar ik zin in heb. Daar ben ik wel aan toe.”

Op de laatste speeldag leed landskampioen PSV zijn grootste nederlaag van dit seizoen. In Kerkrade won Roda met 3-1. Degradant AZ verloor ook zijn laatste duel in de hoogste afdeling. FC Twente versloeg de Alkmaarders met 2-1. Bij Ajax-Vitesse (4-0) was de Amsterdamse doelman Grim succesvol. De vervanger van Van der Sar stopte een penalty van Makaay. Dani maakte twee fraaie treffers voor Ajax.

Het afgelopen seizoen heeft in de eredivisie ruim 600.000 toeschouwers meer getrokken dan vorig jaar. Er kwamen 3.770.000 mensen naar de 306 wedstrijden kijken, een gemiddelde van 12.320 per wedstrijd. Vorig seizoen was dat 10.310. De toename van het aantal kijkers is vooral toe te schrijven aan de grotere capaciteit van de Arena ten opzichte van het oude stadion van Ajax. De Amsterdamse club trok dit seizoen de meeste toeschouwers, 48.764 per duel. Bij de thuiswedstrijden van RKC kwamen gemiddeld 4.029 supporters.

In de eredivisie werd minder gescoord dan vorig seizoen: 864 tegen 920. PSV was de meest produktieve ploeg met 90 treffers. In de vorige competitie scoorden de Eindhovenaren evenals Ajax 97 keer. PSV boekte de grootste zege van het seizoen, 8-0 tegen Roda JC. PSV-Feyenoord (7-2) was de wedstrijd met de meeste doelpunten. PSV kreeg het minste aantal tegendoelpunten (26). NEC en RKC moesten 61 tegentreffers incasseren. AZ scoorde 27 keer.

PSV'er Nilis werd topscorer met 21 doelpunten, hetzelfde aantal als vorig seizoen. De Vitesse-spelers Makaay en Mahlas waren het meest produktief in één wedstrijd. Zij scoorden ieder vier keer.

De scheidsrechters deelden beduidend meer kaarten uit: 937 gele kaarten tegenover 810 vorig seizoen en 63 rode kaarten tegenover 56 vorig seizoen. FC Groningen was de meest bestrafte ploeg met 80 gele en zeven rode kaarten. Luinge was de strengste arbiter. Hij gaf in 26 wedstrijden 97 gele en tien rode kaarten.

PSV plaatste zich rechtstreeks voor de Champions League. Feyenoord moet eerst een voorronde spelen. Bij verlies mag de Rotterdamse club in het UEFA-Cuptoernooi meespelen. In hetzelfde toernooi zijn FC Twente, Ajax en Vitesse ingeschreven. Bekerwinnaar Roda JC speelt in het Europa Cup 2-toernooi. RKC en NEC spelen in de nacompetitie.