Gotti bekroont solo met roze leiderstrui

ROTTERDAM, 2 JUNI. Ivan Gotti is de nieuwe Italiaanse wielerheld. De 28-jarige renner van de Saeco-formatie won zaterdag de eerste zware bergetappe in de Giro d'Italia. Gotti nam de roze leiderstrui over van de Rus Pavel Tonkov, die bijna een minuut moet goedmaken om zijn titel te prolongeren. Gotti's landgenoot Alessandro Baronti won gisteren de vijftiende etappe.

Gotti zegevierde na een succesvolle solo. Op de eerste col deed de Fransman Luc Leblanc een vergeefse aanvalspoging, die hij later moest bekopen met een inzinking en een grotere achterstand in het tussenklassement. Gotti had in de slotfase alleen gezelschap van zijn landgenoten Miceli en Garzelli, die op de laatste klim gemakkelijk uit het wiel werden gereden.

Gotti werd aan de streep hartstochtelijk toegejuicht door de Italiaanse wielerfans, die vorige week nog in rouw waren gedompeld door het uitvallen van het nationale fietsidool Marco Pantani. In de Italiaanse kranten werd geen rekening gehouden met de opmars van Gotti, tot ergernis van de renner zelf. “Het leek vorige week na de val van Pantani wel een nationale rouwdag in Italië”, sneerde Gotti. “Niemand geloofde meer in een kans voor een Italiaan op de eindzege. Ik heb zaterdag getoond wat nog mogelijk is.”

Gotti behaalde in het skioord Cervinia zijn derde profzege. De kleine klimmer is de beschermeling van de legendarische Felice Gimondi, zijn streekgenoot in de buurt van Bergamo en zijn grote voorbeeld. Gimondi was in 1965 de laatste Italiaanse winnaar van de Tour de France. Gotti baarde in 1995 opzien in de Franse ronde. Hij behaalde een ritzege en droeg twee dagen de gele trui. Gotti stond destijds met een onthutste blik op het erepodium.

Vorig jaar eindigde hij als vijfde in het eindklassement van de Giro. Dit jaar startte hij als outsider. “Mijn aanval was niet voorzien. Op een gegeven ogenblik beviel me de manier van koersen niet. Dan weer langzaam, dan weer snel. Ik heb zelf maar het initiatief genomen”, vertelde Gotti later.

Gotti reed de eerste weken bij Saeco in de schaduw van de sprinter Mario Cipollini, die vier etappes won. Vanaf vandaag is hij de enige beschermde renner in zijn ploeg. De komende dagen rijdt het peloton door de bergen in Noord-Italië, bekend terrein voor de favorieten Gotti en Tonkov.

Voor woensdag staat een individuele tijdrit op het programma. Tonkov is in theorie een betere tijdrijder dan Gotti, die vandaag en morgen zijn voorsprong zal proberen te vergroten. Na woensdag volgen nog drie zware bergetappes.