Geen EK voor lange mannen

Buiten de stichting Top Volleybal Nederland (TVN) om, is de Nederlands volleybalbond NeVoBo akkoord gegaan met een nieuw EK-kwalificatiesysteem, voorgesteld door de Europese bond CEV. In het nieuwe systeem moeten de beste achttien Europese landen voorronden afwerken om zich te kwalificeren voor het EK van 1999.

TVN-voorzitter Paul Schaling reageerde boos omdat er geen overleg is geweest tussen de NeVoBo en TVN. Hij ziet de plannen van het Nederlands mannenteam in het water vallen. TVN heeft inmiddels besloten Oranje niet in te schrijven voor het EK van 1999.

Was U verrast?

Schaling: “Nogal. En ik was niet de enige. Bondscoach Gerbrands moest het uit een infobulletin vernemen. De stichting TVN is helemaal niet betrokken bij het overleg. Mevrouw Ooms, bondsbestuurder en lid vann het dagelijks bestuur van de CEV, heeft op eigen titel handelend de vrijstelling voor het EK van 1999 uit handen gegeven. Er is inmiddels al een station gepasseerd en dat is niet eenvoudig terug te draaien. De NeVoBo denkt aan ontwikkelingshulp te doen door tegen C-landen te spelen. Aardig, maar het Nederlands team heeft andere belangen. Als er goed overleg had plaatsgevonden, was snel duidelijk geworden dat dit voor ons niet acceptabel is.”

Wat zijn de bezwaren tegen het plan?

“De kwalificatiewedstrijden passen helemaal niet in het schema van het team. Het schopt de competititie in de war. De internationals hebben het al druk genoeg met de World League, de WK-voorbereiding en het WK zelf. Het kost ook veel geld om de spelers uit het buitenland over te laten komen. Het Nederlands team is er om geld op te brengen, niet om geld te kosten. We zouden al betaalde trips moeten afzeggen door deze situatie. Dat geld is nodig om het dure team in stand te houden. Op deze manier gaan we terug naar af.”

Een boycot kan sancties inhouden. “Op deze basis doen we zeker niet mee. Waarschijnlijk worden we uitgesloten voor het EK van 2001. Maar aan wanbeleid kan je stuk gaan. Er blijft maar één weg over: de weg die we nu volgen.”