EU stuurt gezant naar Teheran

TEHERAN, 2 JUNI. De Europese Unie heeft een hoge afgezant naar Iran gestuurd om een oplossing te vinden voor de spanningen sinds een Duitse rechtbank in april het Iraanse leiderschap verantwoordelijk stelde voor de moord in 1992 op drie Iraanse Koerden in Berlijn.

De afgezant, de Nederlandse reizend ambassadeur De Marchant d'Ansembourg, heeft zaterdag in Teheran minister van Buitenlandse Zaken Velayati gesproken. Minister van Buitenlandse Zaken Van Mierlo brengt vandaag verslag uit over zijn bevindingen tijdens de Algemene raad in Luxemburg. Na de uitspraak van het Duitse hof riepen de EU-landen hun ambasadeurs voor consultatie terug. Toen de EU hen drie weken later terugstuurde, bleken de Duitse en Deense ambassadeurs niet meer welkom. Uit solidariteit bleven de meeste andere ambassadeurs ook thuis. (AFP, Reuter)