DIE ZEIT

Verliep het dispuut tussen de Verenigde Staten en Europa over handelsbetrekkingen met Cuba nog in een tamelijk gemoedelijke sfeer, over de ophanden zijnde fusie tussen de vliegtuiggiganten Boeing en McDonnell Douglas tekent zich volgens Die Zeit een heuse transatlantische handelsoorlog af.

De bezwaren van de Europese Unie tegen het Amerikaanse olifantenhuwelijk komen half juni in Brussel aan de orde. De nieuwe combinatie zou op de markt van grote vliegtuigen een aandeel van om en nabij de 85 procent krijgen, waardoor praktisch van een monopolie, en dus van het einde van vrije concurrentie, sprake zou zijn. De Europese kritiek daarop is volgens het blad terecht, maar de Europese Unie had aanzienlijk sterker gestaan wanneer zij de kwestie had kunnen voorleggen aan een onafhankelijk kartelbureau. Door het ontbreken daarvan, moet de Europese Commissie zelf het voortouw nemen, waardoor direct haar geloofwaardigheid in het geding is. Want is het haar niet vooral te doen om de positie van de Europese vliegtuigproducent Airbus?