DER SPIEGEL

Met het omstreden voorstel om de Duitse goudvoorraad te herwaarderen heeft het kabinet-Kohl een bom onder de euro gelegd, aldus het omslagverhaal in Der Spiegel.

De Duitse centrale bank is faliekant tegen en dat maakt de affaire voor Kohl dubbel explosief: een conflict met deze Bundesbank kan geen kanselier winnen, en begrotingsoplossingen waarmee de bank wel kan instemmen betekenen het einde van Kohls coalitie met de liberalen. Of het goudplan voortkomt uit grootheidswaan of uit onmacht, dat weten we volgens Rudolf Augstein niet. Maar voor hem staat wel vast dat Bonn de gevolgen van deze “provocatie zonder precedent” heeft onderschat en dat Kohl in deze zaak het overzicht heeft verloren. “Hij heeft in de binnenlandse politiek aan een noodrem getrokken die het zijn aanhangers moeilijk maakt hem nog een keer te kiezen.”