Clinton: geen schikking Jones-zaak

WASHINGTON, 2 JUNI. President Clinton is niet bereid een schikking te treffen in de rechtzaak wegens ongewenste intimiteiten die Paula Jones tegen hem heeft aangespannen.

Vorige week bepaalde het Amerikaanse Hooggerechtshof dat behandeling van de rechtszaak van Jones tegen Clinton niet hoeft te worden uitgesteld tot na zijn presidentschap. Jones zegt dat Clinton haar tijdens een verblijf in het Excelsior Hotel in Little Rock in 1991 op zijn kamer heeft uitgenodigd. Hij was toen gouverneur van de staat Arkansas, Jones was als lagere beambte zijn ondergeschikte. Op de kamer zou Clinton haar hebben betast en hebben uitgenodigd tot orale seks. Jones diende in 1994 een klacht in en eist een schadevergoeding van 700.000 dollar. Ze zegt haar klacht hard te kunnen maken door bepaalde eigenaardigheden aan Clintons geslachtsdeel te beschrijven.

Robert Bennet, de advocaat van de president, zei gisteren in het tv-programma Meet the Press dat Clinton niet zal bekennen, geen excuses zal maken en niet zoveel geld zal aanbieden dat het publiek concludeert dat hij schuldig is. Wel is de president bereid 700.000 dollar aan een goed doel over te maken. Bennet ontkende niet dat Paula Jones in Clintons hotelkamer is geweest. “Ze kan naar boven zijn gevraagd, samen met heel veel andere mensen. We herinneren het ons niet.” Aanvankelijk ontkende Clintons staf dat Jones in zijn kamer is geweest.

Paula Jones zelf zegt vandaag in een vraaggesprek met Newsweek dat ze vastbesloten is haar strijd voort te zetten. “Ik wil dat hij toegeeft wat hij gedaan heeft.” Haar raadslieden Gilbert Davis en Joseph Cammarata zeiden dat een schikking in elk geval een erkenning van de president moet bevatten dat Jones niets verkeerds heeft gedaan. Ook dreigden ze details uit het seksuele verleden van Clinton op te diepen. Zo zouden ze bij een rechtszaak Betsey Wright oproepen, de chef-staf van Clinton toen hij nog gouverneur was. Zij omschreef zichzelf eens als waakhond tegen 'sloerie-erupties' en zou een lijst van vriendinnen hebben opgesteld toen Clinton in 1988 presidentskandidaat werd. Bennet beloofde terug te slaan met een grondig onderzoek naar het seksuele verleden van Paula Jones. (Reuter)