Bouterse: geen boodschap aan onderzoek door het OM

DEN HAAG, 2 JUNI. De Surinaamse adviseur van staat en voormalig legerleider D. Bouterse, heeft 'geen enkele boodschap' aan het Nederlandse openbaar ministerie. Dit wil hem horen in een drugszaak; het OM zegt voldoende bewijzen in handen te hebben om Bouterse binnen een jaar voor de rechter te brengen voor betrokkenheid bij handel in cocaïne.

Dit verklaarde Bouterse gisteren in het tv-programma Buitenhof. Hij zei dat de strafzaak tegen hem 'een politiek spel van Den Haag' is. Bouterse nam aan dat “als dat spel is uitgespeeld” hij aan zet is en dat Nederland op den duur zal verliezen. Het is onwaarschijnlijk dat Bouterse voor een proces naar Nederland komt. “Als jullie klaar zijn met die grap dan kom ik wel.”

“Ik heb al zo vaak gehoord dat ze Bouterse tot op een halve meter zijn genaderd, maar het interesseert mij totaal niet. Ik lap het gewoon aan mijn bekende laars”, aldus Bouterse. Hij verklaarde dat hij “alle petten die ik op heb aan de kapstok zal hangen als er ook maar iets van de beschuldigingen waar zou zijn”. De voorzitter van de NDP moest lachen om de stelling dat hij de machtigste man van Suriname zou zijn, nu hij ook nog Adviseur van Staat is geworden. “Ik maak niet de dienst uit, want als dat waar zou zijn dan zouden vele zaken in Suriname niet op deze manier lopen.”

Bouterse zegt dat Suriname een zakelijke relatie met Nederland moet hebben en het land heel gemakkelijk zonder de hulp van Nederland rond kan komen. Suriname heeft nog zeshonderd miljoen gulden tegoed die bij de onafhankelijkheid in 1975 werden toegezegd.