Borst wordt lijsttrekker van D66

AMSTERDAM, 2 JUNI. Minister Borst (Volksgezondheid) wordt de nieuwe lijsttrekker van D66. Scheidend politiek leider Van Mierlo presenteerde de 65-jarige bewindsvrouwe zaterdag als 'krachtmiddel' om tijdens de verkiezingscampage tussen premier Kok en VVD-leider Bolkestein te komen. Zij moet de 'toegang forceren' tot een tweede paarse kabinet.

Borst rekent erop ten minste het huidige zetelaantal van 24 te kunnen handhaven. Op dit moment staat D66 in de peilingen op 10 zetels verlies. Zij verklaarde zich ook bereid Kamerlid te worden als D66 niet in een volgende regering zou komen. Dit laatste was één van de redenen waarom Hans Wijers, de gedoodverfde kandidaat voor de opvolging van Van Mierlo, om 'nee' te zeggen tegen het lijsttrekkerschap.

Binnen de partij is positief gereageerd op de voordracht van Borst, die formeel nog door de leden van D66 moet worden goedgekeurd. De Tweede-Kamerfractie is “buitengewoon enthousiast”, zei fractievoorzitter Wolffensperger, hoewel niet duidelijk is wanneer de fractie over de keuze voor Borst is geïnformeerd. De voorzitter van de fractie in de Eerste Kamer, Schuyer, noemt Borst het “prototype van het gedachtegoed van de partij”. Zij is volgens hem bij uitstek in staat vooral zwevende kiezers aan zich te binden. De jongerenorganisatie van de partij, Jonge Democraten, vraagt zich juist af of Borst genoeg kiezers zal aanspreken, maar is 'niettemin' positief over de keuze die Van Mierlo en partijvoorzitter Kok in beslotenheid hebben gemaakt.

Buiten de partij waren er uitsluitend lovende woorden. PvdA-fractievoorzitter Wallage noemde zichzelf 'een fan' van Borst. VVD-leider Bolkestein omschreef haar in een reactie als een “erg aardige en intelligente vrouw”.

De 65-jarige Borst zei zaterdag zelf dat ze aanvankelijk had gehoopt dat iemand anders lijsttrekker zou worden. Er is op haar “een heel zwaar beroep” gedaan. Niet alleen Van Mierlo benaderde haar, “er waren ook allerlei mensen in de partij die me belden en zeiden doe het nou maar, je hebt onze volle steun”. Na een lang gesprek met haar drie kinderen heeft ze op pinksterzondag (18 mei) ja gezegd.