Belg Dewulf stomverbaasd na tenniszege

PARIJS, 2 JUNI. Alex Corretja werd gisteren overmeesterd door twee tegenstanders op zijn weg naar de kwartfinales van de Open Franse tenniskampioenschappen. Een verraderlijke wind en een verbluffende qualifier uit België maakten een einde aan de titelaspiraties van de als achtste geplaatste Spanjaard, die met 5-7, 6-1, 6-4 en 7-5 verloor van Filip Dewulf. “Ik heb geen bal kunnen slaan. Het was meer duwen dan slaan”, aldus Corretja.

Door zijn overwinning bereikte Dewulf als eerste Belg in de geschiedenis de kwartfinales van een grandslamtoernooi. Het verheugende nieuws wilde gisteren niet doordringen tot de 25-jarige Vlaming uit Leopoldsburg. “Ik geloof het pas als ik morgen de krant opensla”, vertelde de nummer 124 van de wereld, die vorig jaar zijn hoogste notering (44) behaalde in zijn zevenjarige profloopbaan. Dewulf droeg zijn zege op aan de wind en de onbevangenheid waarmee hij op de baan stond. “Ik werd niet gehinderd door een complex.”

Met zijn nederlaag droeg Corretja bij aan de uittocht van de Spaanse gravelspecialisten. Van de achttien Spanjaarden die een week geleden begonnen op Roland Garros, onder wie zes geplaatste spelers, zijn er nog maar twee over, tweevoudig kampioen Sergi Bruguera en de ongeplaatste Galo Blanco. Beiden komen vandaag in actie in de achtste finales.

Dewulf speelt morgen in de kwartfinale tegen Magnus Norman. Twee dagen na zijn zege op Pete Sampras was de 21-jarige Zweed te sterk voor de als vijftiende geplaatste Zwitser Marc Rosset, 4-6, 6-3, 7-6 (7-3) en 6-3. Titelverdediger Jevgeni Kafelnikov bereikte de kwartfinales door een overtuigende zege op het Australische serveerkanon Mark Philippoussis, 6-2, 6-3 en 7-5. In de kwartfinales speelt Kafelnikov tegen de winnaar van het duel tussen Andrei Medvedev en Gustavo Kuerten. De partij werd gisteravond afgebroken in de vijfde set wegens invallende duisternis.

In het vrouwentoernooi werd Brenda Schultz-McCarthy zaterdag uitgeschakeld in de derde ronde. De als veertiende geplaatste Nederlandse verloor met 7-6 (7-2) en 6-4 van de Witrussische Natalia Zvereva, die gisteren op haar beurt ten onder ging tegen de Spaanse Arantxa Sanchez-Vicario. Schultz bleek verrassend opgewekt na haar nederlaag. Twaalf dagen voor het graveltoernooi in Parijs liep ze een blessure op aan haar rechterdijbeen. Sindsdien raakte ze geen racket aan totdat ze dinsdag voor het eerst weer op de baan stond. De overwinningen op achtereenvolgens Cenkova en Labat sterkten haar zelfvertrouwen.

Schultz' vrolijke bui stond in schril contrast met haar capriolen op de baan. In de tweede set gaf ze een 3-0 voorsprong uit handen en verspeelde ze de kans om uit te lopen naar 5-1. “Ik wilde zo graag dat ik het op een gegeven moment beter wilde doen dan ik al deed”, luidde haar verklaring.

Martina Hingis drong voor de eerste keer in haar carrière door tot de kwartfinales op Roland Garros. De nummer één van de plaatsingslijst verloor gisteren in de tweede set haar concentratie, maar herstelde zich vervolgens in de derde set tegen de Oostenrijkse Barbara Paulus, 6-2, 0-6 en 6-0. Een dag eerder was de 16-jarige Zwitserse met 6-1 en 6-3 te sterk voor de 15-jarige Anna Kournikova uit Rusland. Het duel op het centre court was gepland om elf uur 's ochtends, maar werd op verzoek van Hingis verschoven naar een later tijdstip. “Ik ben geen ochtendmens en als nummer één van de wereld heb ik het recht om aan te geven wanneer ik wil spelen”, verklaarde de tiener na afloop.

    • Mark Hoogstad