Stakingen op komst in Amsterdam

AMSTERDAM, 30 MEI. Werknemers van het Gemeente Vervoerbedrijf (GVB) in Amsterdam zullen volgende week woensdag tijdens de ochtendspits korte tijd staken. Pas om half negen gaan de trams en bussen rijden en zal de pont gaan varen. Bij andere gemeentelijke diensten wordt woensdag het werk tussen half elf en half twee stil gelegd om hun eis voor een goede CAO kracht bij te zetten.

Op 16 mei liepen op landelijk niveau de onderhandelingen over een nieuwe CAO vast. De bonden eisten koopkrachtverbetering na een lange periode van loonmatiging. Volgens de bonden blijven de werkgevers daarentegen vasthouden aan koopkrachtvermindering. De aangekondigde acties kunnen volgens de bonden worden voorkomen indien alsnog aan hun wensen wordt tegemoetgekomen, aldus M. van den Berg van de Abva/Kabo. Hij verwacht dat in totaal 20.000 Asterdamse ambtenaren het werk gedurende enige uren zullen neerleggen.

De gemeente Amsterdam betreurt de werkonderbreking bij het GVB. “Het is geen goede reclame voor het bedrijf”, aldus een woordvoerder. Het GVB kampt met een tekort van 100 miljoen gulden. De gemeente zal geen juridische stappen ondernemen omdat bonden en werkgevers hebben afgesproken dat personeel over een arbeidsconflict in ieder geval één keer actie mag voeren, mits 48 uur van tevoren aangekondigd. De directie was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Volgens Abva/Kabo-bestuurder Van den Berg is het argument dat het GVB in de problemen zit geen reden om niet aan de werkonderbreking mee te doen. “Er zijn meer gemeentelijke diensten waar het niet goed gaat. Voor de daar werkende ambtenaren betekent dat niet, dat zij geen recht zouden hebben om in actie te komen”, zo zei hij.

Vorig jaar april werd het openbaar vervoer in Amsterdam vrijwel geheel stilgelegd door een staking van het personeel. Die actie volgde op berichten dat bij het bedrijf gedwongen ontslagen moesten worden verwacht als gevolg van de slechte financiële situatie. De metro werd stilgezet, de hekken voor de stationsingang gesloten, trams beleven in de remis en bussen reden niet. Het personeel van het gemeentelijke Slotervaartziekenhuis, de ambulancedienst van de GG & GD en de uitrukdienst van de brandweer nemen woensdag geen deel aan de werkonderbreking. Ook huwelijksvoltrekkingen gaan gewoon door. Aangifte van geboorte of overlijden kan als gewoonlijk worden gedaan. Gedurende de werkonderbreking heeft op het Beursplein in Amsterdam een landelijke demonstratie plaats.