Ex-topman van Nomura gearresteerd

TOKIO, 30 MEI. De Japanse politie heeft vandaag de voormalige president van het effectenhuis Nomura, Hideo Sakamaki, gearresteerd op verdenking van het goedkeuren van afkoping van afpersers, de zogenaamde sokaiya. Sakamaki trad in maart al af wegens het schandaal.

De Japanse premier, Ryutaro Hashimoto, reageerde vanmorgen omineus op de arrestatie: “De implicaties die dit zal hebben, gaan verder dan men denkt.” De Japanse regering zegt bezig te zijn met deregulering van de financiële sector om de concurrentie met de financiële centra New York en Londen aan te kunnen. Het is dan ook “niet belangrijk of hij wel of niet is gearresteerd, het gaat erom dat de baas van een topbedrijf dergelijke problemen heeft veroorzaakt”, aldus Hashimoto.

Het schandaal draait om de betaling door Nomura, het grootste effectenhuis van Japan, van 38 miljoen yen (ruim 600.000 gulden) aan sokaiya Ryuichi Koike. Koike bezit 300 duizend aandelen in Nomura, een aantal dat hem recht geeft voorstellen te doen op de aandeelhoudersvergadering. Sokaiya verdienen juist hun geld door tegen betaling zelf hun mond te houden en te zorgen dat ook anderen geen lastige vragen stellen. Betalingen aan sokaiya zijn in 1982 strafbaar gesteld. De krant Yomiuri meldt vandaag echter dat Sakamaki het afgelopen jaar hoogstpersoonlijk een intern onderzoek bij Nomura naar de kwestie heeft afgeblazen.