Aznar botst weer met Catalanen

MADRID, 30 MEI. Voor de vierde maal binnen een week is de Spaanse minderheidsregering van de conservatieve premier Aznar in botsing gekomen met de Catalaans-nationalistische partij CiU waarvan het voortbestaan van het kabinet afhankelijk is. CiU, de partij van de Catalaanse regio-president Pujol, stemde gisteren tegen een aantal onderdelen van het polemische wetsvoorstel dat de uitzendrechten van de voetbalwedstrijden regelt, een zaak die de afgelopen maanden voor grote politiek onrust in Spanje zorgde.

De wet over de uitzendrechten van de voetbalwedstrijden is volgens de regering bedoeld om de toegankelijkheid van wedstrijden voor het publiek te garanderen. Tegenstanders van het voorstel menen evenwel dat het voorstel vooral bedoeld is in de zogenaamde media-oorlog die in Spanje woedt een slag toe te brengen aan een aantal particuliere televisiestations die de regering onwelvallig zijn. Deze sloten eind vorig jaar een miljardencontract over de uitzendrechten, waarbij de staatstelevisie TVE en het toenmalige staatsbedrijf Telefónica het nakijken hadden.

De Catalaans-nationalistische partij stemde met de socialistische oppositie mee tegen het wetsvoorstel. Met name de terugwerkende kracht die de wet beoogt en de bestaande contracten tussen de televisiestations en de voetbalclubs openbreekt, is volgens de tegenstanders in strijd met het vrije ondernemerschap en de rechtszekerheid. De nieuwe wet sluit uit dat wedstrijden die van 'nationaal belang' worden geacht, uitsluitend zijn te zien via gecodificeerde televisiestations. Daarbij zullen vooral de zenders van de socialistisch georiënteerde uitgever Jesús de Polanco worden getroffen. Het wetsvoorstel werd met steun van de door de communistische partij overheerste linkse combinatie IU goedgekeurd.

Niettemin heeft de tegenstand van de Catalaanse nationalisten hun verhouding met de regering verder verslechterd. Eerder deze week bekritiseerden de nationalisten samen met de oppositie het gedrag van de staatssecretaris van informatie Rodríguez. Bovendien steunden zij het kabinet niet bij het verwerpen van een wetsvoorstel dat de gelijkberechtiging van ongehuwd samenwonenden beoogt. Bij wijze van strafexpeditie liet de partij van Aznar een wetsvoorstel van de Catalaanse nationalisten sneuvelen dat in het Catalaanse regioparlement in stemming werd gebracht. In hun eigen regio regeren de Catalaanse nationalisten eveneens zonder meerderheid.