Weer vrouw bij FNV weg

AMSTERDAM, 29 MEI. Het congres van de Horecabond FNV heeft voorzitter Marchien Koster aan de kant gezet. Daarmee is zij de volgende vrouw uit de vakbondstop die het onderspit delft. Eerder trok FNV-vice-voorzitter Ella Vogelaar zich terug uit race om het FNV-voorzitterschap.

Geheel tegen de verwachting in stemde een kleine meerderheid van het congres van de Horecabond gisteren tegen de kandidatuur van Koster.

Volgens haar woordvoerster was het een “klein clubje, merendeels oudere mannelijke kaderleden” dat in de wandelgangen een tegenlobby had opgezet. Zij stelt dat dit clubje een oud conflict tussen de voorzitter en de hoofdredacteur van het ledenblad opnieuw had opgerakeld om stemming te kweken.

De woordvoerster stelt dat een deel van de achterban moeite heeft met de directe stijl van Koster. Volgens haar speelt mee dat een deel van het oude kader ook moeite heeft met een vrouw aan de leiding.

De bond schrijft een bijzonder congres uit om een nieuwe voorzitter te kiezen. Koster is van plan zich weer kandidaat te stellen.

De Vrouwenbond FNV hamert op de noodzaak van een cultuurverandering binnen de FNV. De huidige cultuur stoot vrouwen, jongeren en allochtonen af.

De vrouwenbond maakt zich grote zorgen over de uitstroom van capabele vrouwen.

De val van de voorzitter komt op een ongelukkig moment. De CAO-onderhandelingen voor de Horeca, waar Koster zelf onderhandelaar was, zitten in het slop. De bonden willen acties organiseren. (ANP)