Voorkeur; Theater

MUSSEN EN ZWANEN Virtuoze relatie-komedie van Haye van der Heyden, met parelende oneliners en een verrassend gevoelige apotheose, passend gespeeld door Frédérique Huydts, Hymke de Vries, Eric Corton en Hans Breetveld. 30 mei Groningen Stadsschouwburg, 31 mei Zoetermeer Stadstheater, 1 juni Eindhoven Stadsschouwburg, 4 juni Arnhem Stadsschouwburg, 5 juni Naaldwijk De Naald.

HOLLANDIA Theatergroep Hollandia geeft in de voormalige Universiteisbibliotheek van Leiden twee voorstellingen; een muziektheaterproduktie van Paul Koek over de cicade als zanger. En Bert Luppes speelt een indrukwekkende monoloog over een arbeider die, vlak voor zijn pensioen, eenzaam zittend in zijn fabriek terugblikt op het bestaan. Prachtige tekst over een wereld die voorbij is. Te zien t/m 31 mei aan Rapenburg 70-74. Inl 075-6310231.

EINDSPEL Hoe zeer ook repertoire-toneel, 'Eindspel' van Beckett behoudt zijn raadselachtige kracht. Regisseur Yoshi Oida benadrukt het wezenloze van de personages door hen in een strak ritmisch patroon te laten spreken. 30 mei Rotterdam Schouwburg, 31 mei Arnhem Stadsschouwburg.

EN VERDER Bandkaai Slapstick en woordenwisselingen door Waardenberg & De Jong. 30 mei Zoetermeer Stadstheater, 31 mei Arnhem Stadsschouwburg, 3, 4 juni Den Bosch Theater aan de Parade, 5 juni Eindhoven Stadsschouwburg; De vier jaargetijden Cabaret van Hans Liberg. 30, 31 mei Bergen op Zoom De Maagd, 3 juni Middelburg Stadsschouwburg, 4 juni Cuijk Streekschouwburg; Afgeragd De cabaretgroep Niet Uit Het Raam. 5 juni Haarlem Stadsschouwburg; Scherzo Mini & Maxi en negen veelzijdige musici. 1, 2 juni Rotterdam Luxor; The sound of music Aanvallige versie van de sprookjesachtige musical door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. 30 mei t/m 1 juni Breda Chassé Theater.