Geen aandelen Gazprom voor buitenlanders

MOSKOU, 29 MEI. De Russische president Jeltsin heeft gisteren per decreet een einde gemaakt aan de aankoop van goedkope aandelen van het nationale monopoliebedrijf Gazprom door buitenlanders.

De huidige buitenlandse aandeelhouders worden door het decreet niet getroffen. Buitenlanders kunnen sinds vorig jaar alleen een belang in Gazprom krijgen door in Londen waardepapieren te kopen in de vorm van verhandelbare American Depositary Shares (ADR's) die echter geen stemrecht in de aandeelhoudersvergadering opleveren. De ADR's kosten driemaal zoveel als de Russische aandelen die in Moskou verkrijgbaar zijn. Veel buitenlanders, door de president-directeur Rem Viakhirev “zwendelaars” genoemd, kochten de afgelopen maanden de gewone aandelen, via in Rusland gevestigde dochterondernemingen. Het decreet van Jeltsin maakt daar nu een einde aan, door dergelijke dochterondernemingen te verbieden nieuwe aandelen te kopen. (Reuter)