Campina Melkunie sterker in Duitsland

De Nederlandse zuivelcoöperatie Campina Melkunie heeft haar positie op de Duitse markt verder verstevigd. De onderneming begint een samenwerkingsverband met Milch- werke Köln / Wuppertal.

De dagelijkse leiding van de joint venture, waarin beide partijen voor elk 50 procent deelnemen, komt in handen van Campina Melkunie. Het bedrijf brengt 95 miljoen mark (circa 100 miljoen gulden) als risicodragend kapitaal in het verbond in. De Duitsers brengen hun activa in, waarvan de waarde wordt geschat op eveneens 95 miljoen mark.

Campina Melkunie maakte in 1993 zijn entree op de Duitse markt met de overname van Südmilch. Dit bedrijf, inmiddels omgedoopt tot Campina AG, heeft een omzet van circa 1 miljard mark. Milchwerke Köln/Wuppertal voegt daar 1,3 miljard aan toe, zodat de combinatie goed is voor een jaaromzet van 2,3 miljard mark. Daarmee is de joint venture, die de naam MKW/Campina krijgt, de grootste aanbieder van melk en melkprodukten in Duitsland. Campina Melkunie heeft een omzet van 6,4 miljard per jaar. De coöperatie heeft sterke posities in Nederland, Duitsland en België (Comelco).