Fiscale maatregel voor gezond werk

DEN HAAG, 28 MEI. Om investeringen in een veilige en gezonde werkomgeving te stimuleren, kunnen ondernemers volgend jaar gebruik maken van een nieuwe fiscale maatregel.

Dat zegt staatssecretaris De Grave (Sociale Zaken) vandaag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad. Het gaat vooral om investeringen die schade aan de gezondheid en arbeidsongeschiktheid op de langere termijn moeten voorkomen. De Grave: “Daarbij moet je denken aan de gevolgen van lawaai of het werken met giftige stoffen, waarvan de gevolgen zich soms pas na tientallen jaren uiten. Ondernemers aarzelen vaak om maatregelen te treffen omdat ze op korte termijn onrendabel zijn. De fiscale maatregel zal zich met name richten op het midden- en kleinbedrijf, grote bedrijven zijn in staat dergelijke kosten breed uit te smeren.”

De staatssecretaris doet zijn uitspraak aan de vooravond van een Europese conferentie in Den Haag over de arbeidsomstandigheden in Europa. De Grave wil het Nederlands voorzitterschap gebruiken om te wijzen op het grote belang van een veilige en gezonde werkomgeving. In Nederland is met ziekte en ongevallen van werknemers ongeveer zeventien miljard gulden gemoeid, zo blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van Sociale Zaken. De Grave pleit voor Europese afspraken over de arbeidsomstandigheden.