Clinton per auto over lege snelwegen naar Rotterdam

ROTTERDAM, 28 MEI. De definitieve beslissing is aan de agenten van de Amerikaanse veiligheidsdienst, maar naar alle waarschijnlijkheid reist hun president, Bill Clinton, vanavond per auto van Den Haag naar de Rotterdamse Wilhelminapier en niet per helikopter. Volgens de draaiboeken van de politiekorpsen Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden vertrekt Clintons limousine om zeven uur uit Den Haag om tussen half acht en kwart voor acht aan te komen op het feestterrein in Rotterdam.

Van waar precies het presidentiële gezelschap zal vertrekken wil de Haagse politie om veiligheidsredenen niet vertellen. Volgens een woordvoerder zal Clinton vertrekken van een “geheime plaats in de buurt van de Utrechtsebaan”. Het logeeradres van de president, paleis Noordeinde, is niet ver verwijderd van dit verlengde van de A12.

Clintons zwarte Cadillac Fleetwood - voorzien van granaatbepantsering, kogelvrij glas en de modernste communicatieapparatuur - volgt de A12 tot het Prins Clausplein, waar hij rechtsaf de A4 opdraait. Vervolgens zal het gezelschap bij knooppunt Ypenburg linksaf de A13 opdraaien. Bij het Kleinpolderplein neemt het gezelschap de A20, die zal worden gevolgd tot het Terbregseplein. Bij het Terbregseplein gaat de limousine rechtsaf de A16 op om via de Van Brienenoordbrug, de afslag IJsselmonde en de Stadionweg uit te komen op de nieuwe Laan op Zuid, die eindigt op de Wilhelminapier.

De rit zal een half uur tot drie kwartier duren. Twintig minuten voor het vertrek uit De Haag zullen enkele honderden politiefunctionarissen de route stapsgewijs “vacuümtrekken”. “Of zeg maar gewoon leeghalen”, zegt een woordvoerder van het korps Rotterdam-Rijnmond. “We zetten dan alle opritten af en zorgen ervoor dat het verkeer dat al op de weg rijdt, zo snel mogelijk wordt afgevoerd.” Tegemoetkomend verkeer zal niet van de weg worden gehaald. Als de president voorbij een afrit is, geeft de politie deze vrij zodra de limousine zich op een “niet meer in te halen afstand” bevindt.

Inhalen zal toch al moeilijk zijn, want om de veiligheid te vergroten zal de limousine zo hard mogelijk rijden. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) adviseert automobilisten de route Rotterdam-Den Haag vanavond zo veel mogelijk te mijden. “Dus kom alsjeblieft niet kijken”, aldus de woordvoerder van Rotterdam-Rijnmond. “Daar komen ongelukken van.”