Banken zetten incourante markt voort

ROTTERDAM, 27 MEI. Effectenbank Kempen & Co, ABN Amro en de Nationale Investeringsbank hebben een reddingsplan opgesteld om het voortbestaan van een incourante aandelenmarkt te verzekeren.

De bemiddeling in niet-officieel genoteerde aandelen van kleine bedrijven zou aanvankelijk per 1 juli worden stopgezet omdat de markt commercieel niet succesvol zou zijn. De initiatiefnemers van het reddingsplan willen de bemiddeling per 1 juli te continueren. Dat heeft algemeen directeur J. Krant van de Amsterdamse effectenbank Kempen & Co vanochtend bevestigd.

Volgens AOT en Van der Moolen, de enige twee partijen die nog twee maanden bemiddelen bij de incourante effecten, is de handel te duur in verhouding tot de hoge arbeidsintensiteit.

“We voelen een zekere mate van verantwoordelijkheid voor de externe aandeelhouders die in de op die markt verhandelde ondernemingen hebben belegd. Daarom zijn we met een aantal partijen, onder andere ABN Amro en de Nationale Investeringsbank, aan het zoeken naar een methodiek om een markt te onderhouden. Op zo'n markt moet min of meer regelmatig worden gehandeld. Ze zou een duidelijke prijsvorming moeten hebben, voor de mensen waarneembaar bijvoorbeeld via schermen of kranten”, aldus Krant.

Met een aantal belangrijkere op de incourante markt genoteerde fondsen is al gesproken. “Ook die bedrijven hebben een verantwoordelijkheid naar hun beleggers. Voor die investeerders bestaat er nog wel iets als gewoonterecht. Je kunt moeilijk tegen hen zeggen: jammer, maar we houden ermee op.” Voor een aantal op de incourante markt genoteerde bedrijven zou zo'n stap tot grote problemen leiden omdat ze dan zelf een aandelenregister moeten gaan bijhouden. Daardoor verdwijnt de liquiditeit uit de markt.

Fondsen die aan de incourante markt staan genoteerd zijn Kennemerland, Nyloplast, Bosch & Keuning, Orthocenter, Iduna, Prins Dokkum, Toonder, Imeko en E.J. Brill. Veel van deze fondsen hebben na het bericht over het sluiten van de markt zelf al een uitweg gezocht. Brill vraagt bijvoorbeeld een notering op de Amsterdamse Effectenbeurs aan. Nyloplast denkt aan de Nieuwe Markt van de AEX. Ook Toonder mediteert op een notering aan die markt. Kennemerland heeft al een alternatief gevonden om met een financiële instantie zijn notering in stand te houden.