THE ECONOMIST

Nu de machtsovername in Zaïre een feit is, vergelijkt The Economist de nieuwe man van het land, Kabila, met andere leiders die de afgelopen jaren in Noordoost-Afrika aan de macht zijn gekomen. In Eritrea, Ethiopië, Oeganda en Rwanda kwamen allemaal mensen aan het bewind na een guerrilla-oorlog.

Stuk voor stuk waren ze min of meer marxist in hun jeugd, maar nu spreken ze de taal van de Wereldbank en het IMF. Het blad signaleert één groot verschil tussen Kabila en de anderen: zijn revolutie kwam te snel. Hij voerde dan wel dertig jaar strijd tegen Mobutu, maar deze was volledig geconcentreerd in het oosten. In tegenstelling tot de leiders in de andere landen heeft hij weinig politieke medestanders om zich heen verzameld. En een coherente visie op het Congo heeft hij niet. Zijn opkomst is dan ook meer een uiting van militaire macht, dan het gevolg van een politieke omwenteling.