Scholieren bellen massaal klachtenlijn

AMSTERDAM, 24 MEI. Middelbare scholieren hebben dit jaar massaal gebeld naar de speciale klachtenlijn van het Landelijk Actie Komité Scholieren (LAKS) over de eindexamens.

In totaal kreeg het comité ruim 6.000 klachten binnen, vorig jaar waren dat er 2.400. De meeste bellers (1.100) klaagden over het eindexamen VWO Engels. De meeste leerlingen vonden het moeilijk en saai, aldus een woordvoerster van het LAKS.

Gisteren kwam voor de meeste scholieren een einde aan de eindexamenperiode. Maandag en dinsdag volgen voor een paar honderd leerlingen Filosofie en Fries. De telefoonlijn blijft open.

De forse stijging van het aantal klachten hangt volgens het LAKS samen met de groeiende populariteit en bekendheid van het klachtennummer.

Scholieren konden dit jaar ook op een Internetsite terecht. Van deze mogelijkheid maakten ongeveer 1.500 scholieren gebruik. Opvallend was dat meer leerlingen van de Mavo dit jaar belden dan vorig jaar. De LAKS-lijn kreeg evenals vorig jaar ook veel klachten over verstoringen van de eindexamens. Zo maakte in Waalwijk een binnengevlogen zwaluw de eindexamenzaal onveilig. In Den Helder leidde een schietoefening van de marine de plaatselijke scholieren af van hun werk, terwijl in Rotterdam een korfbaltoernooi voor kleuters de concentratie van examenkandidaten verstoorde.

Ook waren er meldingen over een surveillant die in slaap viel tijdens de examens en over een jarige rector die tijdens de examens bonbons uitdeelde. “Leuk bedoeld, maar niet iedereen was er gelukkig mee”, aldus het LAKS.