Maharishi (1)

In het artikel over de Maharishi Mahesh Yogi (Z 10 mei) staan wel erg veel onwaarheden. Er worden klakkeloos allerlei dubieuze bronnen geciteerd, waaronder een niet-geautoriseerde biografie en Internet-roddels.

Om maar enkele fouten te noemen: de 70.000 ingewijden in Nederland, niet meer actief in de organisatie. Transcendente Meditatie is een techniek die men in een paar lessen leert en vervolgens tweemaal per dag gedurende twintig minuten gewoon thuis kan toepassen. Men wordt nergens lid van en hoeft zeker niet actief te zijn in de organisatie. De sidhi-cursus duurt geen half jaar, maar in totaal twintig dagen.

De onderzoeken naar de effecten van TM worden al jaren uitgevoerd door onafhankelijke instituten als universiteiten en ziekenfondsen, met gebruik van objectieve gegevens als aantal ziekenhuisopnamen, medicijnverbruik, bloeddrukverhoging enzovoort. Voor de gunstige effecten op de samenleving als geheel gebruikt men onder andere de beursindex, misdaadcijfers van de politie, het aantal brandstichtingen, het aantal zelfmoorden. De organisatie zou een rijke multinational zijn. Als men alleen naar de inkomstenkant kijkt zoals in dit artikel, ja. Iedere huisbezitter zou zichzelf rijk kunnen noemen als hij de hypotheek buiten de beschouwing laat, iedere winkelier die 's avonds meer in de kassa heeft dan 's morgens.

Als de auteur zijn verhaal eerst aan een TM-leraar had voorgelegd waren ook de merkwaardige fouten in de Sanskriet-spelling eruit gehaald.