VS: meer taken voor vredesmacht Bosnië

WASHINGTON, 23 MEI. De Amerikaanse regering wil het vredesproces in Bosnië versterken door de internationale vredesmacht SFOR nieuwe - niet-militaire - taken te geven.

Minister van buitenlandse zaken Madeleine Albright zei tegen een subcommissie van de Senaat en later in een toespraak op een vliegdekschip in de haven van New York dat president Clinton een reeks maatregelen heeft goedgekeurd om de partijen in Bosnië onder druk te zetten om het integratieproces te versnellen. Zo krijgen de partijen die vluchtelingen toelaten extra hulpgeld, krijgen partijen die vluchteliongen weren of anderszins weigeren mee te werken aan het integratieproces minder geld en wordt er gewerkt aan een 'speciale eenheid' voor de opsporing en aanhouding van verdachten van oorlogsmisdaden. Verder zullen de Amerikanen garanderen dat alle partijen in Bosnië toegang krijgen tot onafhankelijke berichtgeving op radio en televisie. De VS zullen diplomatieke kantoren vestigen in Mostar en Banja Luka.

Tot dusverre vervult SFOR alleen militaire taken in Bosnië. Albright zei dat SFOR zich zal blijven concentreren op de militaire aspecten van het vredesakkoord, maar dat de vredesmacht zich ook bezig gaat houden met taken als het opbouwen van telecommunicatiekanalen tussen de Servische, Kroatische en moslim-gemeenschappen. Volgens Albright vallen dergelijke niet-militaire taken ook binnen het mandaat van de vredesmacht. Albright: “Ze dragen bij tot het scheppen van een veilig milieu voor een gestuurde terugkeer van vluchtelingen en specifieke economische wederopbouwprojecten op het gebied van telecommunicatie en het herstel van de burgerluchtvaart.”.(Reuter)