Uitspraak auteursrecht drukt koers Elsevier

Een uitspraak van het Federale Districtshof in New York over het auteursrecht op wetsteksten heeft gisteren de koers van het aandeel Elsevier onder druk gezet. Het juridische oordeel heeft betrekking op informatie over gerechtelijke uitspraken, die Reed Elsevier's concurrent West Publishing via databanken verkoopt.

De rechtbank heeft bepaald dat dit vrije informatie is, waar West geen copyright over mag heffen, ook niet als de teksten door West zijn voorzien van codes die naar andere uitspraken verwijzen.

Het Brits-Nederlandse Reed Elsevier heeft in de Verenigde Staten met de databanken Lexis/Nexis een belangrijke positie op de markt van juridische informatie. Volgens F. Covers van Reed Elsevier heeft de uitspraak van de New Yorkse rechtbank nauwelijks gevolgen. De auteursrechten van Lexis/Nexis betreffen vooral de gecompliceerde zoeksystemen van deze databank en de daarin opgeslagen juridische teksten met toegevoegde waarde, zoals commentaren en interpretaries.

Elsevier verloor gisteren maximaal 1,40 gulden en sloot uiteindelijk negen dubbeltjes lager op 32,80 gulden. Vanochtend zakte het aandeel nog eens dertig cent.