SAP: minder verdachten in voorkennis-zaak

FRANKFURT, 23 MEI. In het onderzoek van de Duitse justitie naar misbruik van voorwetenschap bij de handel in aandelen van het softwarebedrijf SAP worden nog slechts enkele personen verdacht. Eerder deze maand betrof het onderzoek nog meer dan honderd personen, onder wie investeerders, beurshandelaren, managers en het bestuur van SAP.

De Duitse toezichthouder op de beurs maakte gisteren bekend dat vijf of tien gevallen van handel in aandelen SAP met misbruik van voorwetenschap misschien bewezen kunnen worden. “Objectief gezien zijn tenminste tien belangrijke ingewijden betrokken geweest bij handel met voorkennis”, aldus vice-president G. Dreyling van de Duitse toezichthouder.

Het openbaar ministerie stelde gisteren in een verklaring dat de zaak “niet meer de aanvankelijke dimensie” heeft. Aanleiding voor het onderzoek van de Duitse justitie waren hoge omzetten in het aandeel SAP in oktober van het afgelopen jaar. Kort daarna maakte het bestuur van SAP een tegenvallende winst over de eerste negen maanden van 1996 bekend.

Volgens het openbaar ministerie heeft het onderzoek geen belastend materiaal opgeleverd voor 71 stafmedewerkers van SAP die toegang hadden tot vertrouwelijke informatie voorafgaand aan de publicatie van de cijfers. Volgens het openbaar ministerie spitst het onderzoek zich nog toe op vier medewerkers die over meer uitzonderlijke vertrouwelijke informatie beschikten.

Bestuursvoorzitter D. Hopp verklaarde gisteren dat SAP de autoriteiten heeft bijgestaan om het onderzoek “aanzienlijk” te versnellen. “Tot onze blijdschap is niet bewezen dat ingewijden binnen SAP zich hebben ingelaten met handel met misbruik van voorwetenschap”, aldus Hopp in een geschreven verklaring.

Onder de drie jaar oude Duitse wet die handel met misbruik van voorkennis strafbaar stelt riskeren de resterende verdachten een straf die uiteen loopt van een boete tot enkele jaren gevangenisstraf. Dat laatste is in Duitsland tot op heden niet voorgekomen. (Reuter, AP)