ABN Amro helpt op kapitaalmarkt Kazachstan

AMSTERDAM, 23 MEI. ABN Amro gaat in Kazachstan hulp bieden bij de regulering van de kapitaalmarkt. De bank richt samen met onder meer het zusje van de Wereldbank, de International Finance Corporation (IFC), een aandelenregistratiebedrijf op, ABN Amro Registrars.

Het nieuwe bedrijfje gaat zich bezighouden met onafhankelijke dienstverlening bij registratie en overdracht van aandelen. Over de vraag of de bank die onafhankelijkheid kan waarmaken, gezien haar investmentbank-activiteiten (onder meer begeleiding beursintroducties, bedrijfsadvisering), kon een woordvoerder van de bank nog geen duidelijkheid verschaffen. ABN Amro beschouwt landen als Kazachstan en Oezbekistan als nieuwe opkomende economieën waar goede posities zijn op te bouwen.

De kapitaalmarkt in Kazachstan groeit sterk, maar heeft nog steeds te kampen met tal van onzekerheden zoals de registratie van effecten en de uitoefening van eigendomsrechten.

ABN Amro neemt voor 51 procent deel in de nieuwe onderneming die een kapitaal meekrijgt van 100.000 dollar. Het bedrijf wordt gevestigd in het ABN Amro-kantoor in Kazachstan. IFC participeert voor 20 procent en het Kazachstaanse effectenhuis Global Kazkommerts Securities voor 21 procent. ABN Amro voert het management.