Total wil investeren in Iran

PARIJS, 22 MEI. De Franse oliemaatschappij Total wil 2 miljard dollar in een gasveld in Iran investeren. Dat heeft de topman Thierry Desmarest gisteren tijdens een algemene aandeelhoudersvergadering meegedeeld. Total wil het project samen met partners aanpakken in een joint venture.

Zo'n partner zou Shell kunnen zijn. Ook dat concern lonkt naar het gasveld. Het gaat om het veld South Part, één van de grootste in de regio van de Perzische Golf. “We zijn daar al geruime tijd bezig. We doen een haalbaarheidsstudie”, zei een woordvoerder van het Nederlands-Britse concern gisteren desgevraagd.

Shell ziet mogelijkheden om het gas vanuit Iran naar Pakistan te brengen waar sprake is van een snel groeiende markt. De twee oliemaatschappijen maken plannen, terwijl de verhoudingen tussen Iran en de Europese Unie aanmerkelijk verslechteren. Iran is zeer verbolgen over een gerechtelijke uitspraak in Berlijn dat het land zich schuldig heeft gemaakt aan terroristische acties. Daarnaast treffen de Verenigde Staten sancties tegen ondernemingen die meer dan 40 miljoen dollar per jaar in de olie-industrie in Iran en ook Libië investeren.

Shell verwacht geen problemen met de VS, waar het concern ook zeer actief is. “Er zijn nog geen investeringen gedaan. En als we investeren, dan is dat op zijn vroegst ergens in 1999. Tegen die tijd hopen we dat de omstandigheden zijn veranderd”, aldus de zegsman.

Total beschikt al over goede contacten in Iran. Het concern sloot in de zomer van 1995 een exploitatie-akkoord over de gasvelden Sirri A en Sirri E. Indertijd heeft Total de oliewinning van de Amerikaanse branchegenoot Conoco overgenomen, nadat de Amerikanen door Teheran waren verzocht op te stappen. (DPA, ANP)