Handelstekort VS krimpt fors

WASHINGTON, 22 MEI. Het tekort op de handelsbalans van de Verenigde Staten is in maart ten opzichte februari met 19,3 procent verminderd tot een voor seizoensinvloeden gecorrigeerd bedrag van 8,5 miljard dollar.

Analisten hielden voor maart rekening met een tekort van 10,4 miljard dollar, de omvang van het tekort in februari.

Een negatief punt was het tekort op de handelsbalans met Japan. Het negatieve saldo met Japan bedroeg in maart 4,6 miljard dollar tegen 4,3 miljard dollar in februari. Dat is het grootste tekort van de afgelopen vijf maanden, zo maakte het Amerikaanse ministerie van Handel gisteren bekend. De export vanuit de VS naar Japan is al jaren een gevoelig thema in de Japans-Amerikaanse betrekkingen. De Amerikanen dringen steeds aan op een verdere openstelling van de Japanse markt.

Het handelstekort in maart viel gunstiger uit als gevolg van een daling van de importprijzen voor olie en door een toename van de export van vliegtuigen.

De gemiddelde prijs van een vat olie (van 159 liter) zakte van 20,49 dollar in februari tot 18,72 dollar. De olie-import ten opzichte van februari liep op van 7,36 miljoen vaten olie per dag tot 7,5 miljoen vaten.

De export van goederen en diensten in maart vanuit de VS nam met 4,1 procent toe tot 76,5 miljard dollar. De invoer nam in maart met 1,2 procent toe tot 85 miljard dollar. In februari groeide de export met 4 procent. Terwijl in februari voor “slechts” 1,7 miljard dollar aan vliegtuigen werd uitgevoerd, was dat in maart 2,5 miljard dollar, onder meer naar China, Saoedi-Arabië en Zuid-Korea. (KRF)