Verdere groei luchtvracht verwacht

De Nederlandse luchtvrachtexpediteurs, verenigd in de NVVL/Fenex, verwachten dit jaar een groei van het aantal zendingen met 12 procent. Het gewicht van de gezamenlijke ladingen zal met 10 procent toenemen.

Vorig jaar groeide het aantal zendingen met 8,5 procent tot 1,54 miljoen stuks. Het gewicht bedroeg ruim 630 miljoen kilo, een stijging van 30,5 procent in vergelijking met 1995. Vooral de toegenomen distributie van high-techapparatuur en land- en tuinbouwprodukten bepaalden de groeicijfers. Ook nam de import van textiel en landbouwprodukten vanuit ontwikkelingslanden toe.

Tegen de imposante groeicijfers staat een toenemende druk op de marges. De NVVL-leden betaalden voor vrachtkosten 816 miljoen gulden aan de luchtvaartmaatschappijen. Dit is een stijging ten opzichte van 1995 van slechts 1,5 procent.

Bij de NVVL-bedrijven werken 2323 mensen.