Steun voor kritiek CDA; Exporteurs klagen over ministerie EZ

AMSTERDAM, 21 MEI. Nederlandse exporteurs naar Japan zijn steeds minder te spreken over de medewerking van het ministerie van Economische Zaken. Daarmee lijken zij de kritiek te onderschrijven die het CDA heeft op staatssecretaris Van Dok, wier taak primair ligt op het gebied van buitenlandse handel.

Uit een enquête van de Nederlands-Japanse Handelsfederatie (Dujat) onder de leden blijkt dat ruim de helft (58 procent) van de ondervraagde bedrijven geen daadwerkelijke steun van EZ ontvangt. Vorig jaar was dat nog 38 procent.

De ondernemingen die wel ondersteuning ontvangen, krijgen die vooral van de ambassade in Tokio. Die score ligt op 75 procent tegen 60 procent vorig jaar, gevolgd door de Economische Voorlichtingsdienst (EVD) met 25 (1996: 13) procent.

“Het ministerie van Economische Zaken is geheel uit het beeld verdwenen”, schrijft Dujat in het vandaag gepubliceerde rapport. Vorig jaar noemde 13 procent nog het departement. Volgens Dujat-voorzitter De Boon weerspiegelt deze uitkomst de recente kritiek op het beleid van EZ. Hij doelt kennelijk op het CDA-kamerlid Leers.

Leers klaagde vorige week zijn nood bij PvdA-kamerlid Vos, die voorzitter is van de Vaste Kamercommissie van Economische Zaken. De CDA'er hikt aan tegen het uitblijven van Van Doks antwoord op een brandbrief van ruim twintig grote ondernemingen aan premier Kok over het gebrekkige exportbeleid.

Dujat peilt elk jaar de verwachtingen onder de leden, goed voor 50 procent van de uitvoer naar Japan. Ondanks het aarzelend herstel van de Japanse economie verwacht 60 procent een stijging van de afzet in Japan. Dit optimisme is mede gebaseerd op de nieuwe kansen die de liberalisering van de Japanse markt bieden.

Het afgelopen jaar moesten de exporteurs de economische terugslag in Japan bezuren. Weliswaar boekte 56 procent van hen een beter resultaat dan in 1995, een kwart zag de export echter teruglopen. Voor 19 procent bleef het resultaat gelijk. Voor een niet-gering aantal exporteurs (40 procent) viel het jaar tegen.

De waarde van de export nam licht toe tot ruim f 3,4 miljard. “Maar als percentage van de totale Nederlandse export bleef het steken op hetzelfde magere peil van de laatste jaren, namelijk 1 procent”, aldus Dujat. Alleen Griekenland en Portugal doen het binnen de EU slechter.

Overigens exporteerde Japan naar Nederland voor f 8,8 miljard, hetgeen resulteerde in een netto handelstekort van ongeveer f 5,3 miljard.

Niettemin scoort ons land beter dan bij voorbeeld Indonesië en China op de lijst van landen met de meeste directe investeringen uit Japan. Daarvan kwam 4,2 procent in Nederland terecht. Andersom staat Nederland in die rol in Japan tweede met een aandeel van 8,2 procent, na de VS maar vóór Zwitserland en Duitsland.(ANP)