Leo van Wijk; 'Qua pretentie kroonprins'

Drs. L.M. (Leo) van Wijk, de opvolger van KLM-president Pieter Bouw, is al sinds 1977 in dienst van de KLM. Veel langer dan zijn collega en financieel directeur R.J.N. Abrahamsen, afkomstig van ABN Amro, die pas enkele jaren geleden als financieel bestuurder toetrad tot de raad van bestuur.

Waarnemers veronderstellen echter niet dat de langere staat van dienst van Van Wijk een doorslaggevende rol heeft gespeeld bij zijn aanstelling als de nieuwe president. “Dat telt tegenwoordig ook bij KLM niet meer”, zegt analist C. Haasnoot van Stroeve Effectenbank. “Het gaat er eenvoudig om wat je kan. Van Wijk was eenvoudig qua pretentie de kroonprins.”

Voordat hij in 1977 in dienst trad bij de Dienst Automatisering van KLM studeerde Van Wijk econometrie in Amsterdam. Nog steeds wordt hij gezien als een koele rekenaar en strategisch denker. “Van Wijk behoort duidelijk tot de jongere generatie, hij bekijkt de zaken meer van de bedrijfseconomische kant”, zegt E. Aarts van de vervoersbond CNV. Hij wijst erop dat naast het tandem Abrahamsen-Van Wijk in de raad van bestuur in de naam van C. van Woudenberg iemand aanwezig is die misschien meer oog heeft voor “de sociale dimensie” mede vanwege zijn achtergrond bij de afdeling personeel en organisatie van KLM. Haasnoot van Stroeve zegt: “Van Wijk zal de juiste mix moeten vinden tussen zijn analytische eigenschappen en het menselijke aspect. Je moet ook weer niet al te modelmatig denken.”

De opvolging van Bouw door Van Wijk wordt over het algemeen niet gezien als een verrassing. Hij was de architect van en voerde de regie over de bezuinigingsoperaties die KLM in de afgelopen jaren heeft doorgevoerd. Daarnaast hield hij zich bezig met de strategische positionering van KLM en had hij de marketing onder zijn hoede.

Vanuit deze zware portefeuille lag de aanstelling van Van Wijk als nieuwe topman meer voor de hand dan de keuze voor Abrahamsen, die in de afgelopen jaren toch vooral financieel specialist was. In zijn jeugd voetbalde Van Wijk samen met Johan Cruyff in het junioren-team van Ajax. Als supporter heeft hij de Amsterdamse club sindsdien op de voet gevolgd.