Wervelstorm in Bangladesh

NEW DELHI, 20 MEI. Bij een wervelstorm in het zuidoosten van Bangladesh zijn gisteren, naar wordt gevreesd, enige honderden mensen om het leven gekomen. Het exacte dodental valt nog niet te geven omdat veel getroffen dorpen langs de kust en op eilandjes van de buitenwereld zijn afgesloten doordat de telefoonverbindingen en de stroom het hebben begeven.

Het officiële dodental stond vanmiddag pas op 50. Het zwaarst getroffen was het gebied ten zuiden van de grote havenstad Chittagong. In de plaats Cox Bazar alleen al zijn volgens nog onbevestigde berichten zo'n 400 doden gevallen. Bijzonder zwaar getroffen zouden voorts enkele vluchtelingenkampen ten zuiden van Cox Bazar zijn, waar moslims uit Birma sinds enkele jaren verblijven. Bovendien zou een 6.000 inwoners tellend eilandje volledig onder water zijn komen te staan en een Panamees schip zijn vergaan. De storm, die gepaard ging met windsnelheden van soms 250 kilometer per uur, deed in hevigheid niet onder voor die van 1991, al was de vloedgolf ditmaal iets lager dan destijds. Toen kwamen zo'n 138.000 mensen om het leven, deels omdat de autoriteiten verzuimd hadden de bewoners in de kuststreken tijdig te waarschuwen. Inmiddels is de Bengaalse meteorologische dienst echter versterkt en bestaan er talrijke betonnen schuilplaatsen, waar de bevolking een goed heenkomen kan zoeken. In totaal had de regering ditmaal ongeveer een miljoen mensen laten evacueren.