Schapers maakt succesvol debuut als bondscoach

ROTTERDAM, 20 MEI. Michiel Schapers heeft een vliegende start gemaakt als bondscoach. De Nederlandse tennisploeg zette zijn debuut om in winst. Nederland versloeg gisteren in de strijd om de World Team Cup de Duitse ploeg met 2-1. Het speelt donderdag tegen de verliezer van het duel tussen Zweden en Spanje.

Siemerink verloor gisteren de openingspartij van Stich, Haarhuis scoorde de gelijkmaker tegen Prinosil, waarna het dubbel Haarhuis/Eltingh het winnende punt maakte tegen Stich en Sinner. Het werd 6-2 6-3 voor het Nederlandse duo. Boris Becker heeft zich met een blessure afgemeld voor Roland Garros, dat volgende week maandag begint. De Italiaan Gaudenzi is zijn vervanger. Becker is na Todd Martin de tweede geplaatste speler die afschrijft voor de Parijse Grand Slam. Hun vervangers op de plaatsingslijst zijn de Engelsman Tim Henman, die gisteren bij zijn terugkeer op de tennisbaan na twee maanden blessureleed in Sankt Pölten in twee sets verloor van Sjeng Schalken (6-2 6-4), de Zwitser Marc Rosset.

De organisatie in Parijs maakte de aard van de blessure van Becker niet bekend. De 29-jarige Duitser heeft al het hele jaar last van een polsblessure die hij vorig jaar opliep tijdens Wimbledon.

Becker, de nummer twaalf van de wereld, bereikte op Roland Garros nooit de eindstrijd. Hij stond wel drie keer in de halve finales - in 1987, '89 en '91 - en trok zich drie keer terug, 1992, '94 en vorig jaar.

Sven Groeneveld debuteerde bij het tennistoernooi in Berlijn als coach van Mary-Joe Fernandez. Prompt behaalde de 25-jarige Amerikaanse haar eerste toernooizege sinds maart 1995 in Indian Wells. In de finale van Berlijn versloeg Fernandez de Francaise Mary Pierce in twee sets, 6-4 6-2. Pierce werd tot februari van dit jaar gecoached door Groeneveld. Na de Australian Open, waarin Pierce in de finale verloor van Martina Hingis, gingen de twee uiteen. Groeneveld tekende kortgeleden ook een verbintenis met de Zwitserse bond als mannencoach.

In Rome werd Alex Corretja de derde Spaanse toernooiwinnaar na Orantes in 1972 en Emilio Sanchez in 1991. De 23-jarige baseliner uit Barcelona versloeg Marcelo Rios in de eindstrijd met 7-5 7-5 6-3 in 2 uur en 20 minuten. Hij werd direct gebombardeerd tot favoriet voor Roland Garros. Voor Corretja betekende Rome zijn vierde finale op gravel in dit jaar.

Kristie Boogert maakt op Roland Garros haar rentree in het tenniscircuit. De speelster werd begin maart geveld door de ziekte van Pfeiffer. Tien dagen geleden kreeg ze van NOC*NSF-arts Peter Vergouwen het groene licht de training te hervatten.