LAMSVLEESSPIESJES

Scheur het brood in stukjes, doe in een kom en giet er de melk over. Laat een paar minuten weken. Doe intussen de rest van de ingrediënten in een keukenmachine of grote kom. Knijp overtollig melk uit het brood en doe bij de andere ingrediënten. Draai het mengsel in de keukenmachine circa 3 minuten tot alles goed is gemengd.

Kneed het mengsel anders minstens 10 minuten. Het draaien of kneden is nodig om het geheel elastisch en plakkerig te maken, zodat het aan de spiesjes blijft zitten. Zet het gehaktmengsel circa 1 uur in de koelkast.

Voor 6 spiesjes

Lamsgehakt:

2 sneetjes witbrood, zonder korst

5 eetlepels melk

500 g lamsgehakt

2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt

2 eetlepels fijngehakte verse rozemarijn

4 eetlepels versgeraspte parmezaanse kaas

zout en versgemalen peper

theelepel bakpoeder

18 kleine lamsworstjes, circa 350 gram

Doe de worstjes in een koekenpan, giet er zoveel water over dat ze onder staan, leg er het deksel op en breng tegen de kook aan. Draai het vuur laag en laat drie minuten sudderen. Giet de worstjes af en zet even weg in een met plastic folie afgedekte kom.

Gemengde slasoorten als eikenblad, raketkruid en waterkers

Scheur de slasoorten in stukjes, was, slinger droog en zet weg.

Klop het zout en wat peper met de azijn en mosterd in een kom tot alles goed is gemengd. Giet er al kloppend de olijfolie bij. Schep er vervolgens de verse kruiden en de sjalot door. Dek de kom af en zet weg tot het opdienen.

Bevochtig uw handen met koud water en vouw circa twee eetlepels van het gehaktmengsel om een metalen pen. Druk het gehakt licht aan tot 'worstje' van circa 6 cm lang tot het aan de pen blijft vastzitten. Rijg vervolgens een lamsworstje horizontaal tegen het gehakt aan. Ga zo door tot elke pen drie gehakt-'worstjes' en drie lamsworstjes heeft. Kwast de spiesjes licht in met wat olijfolie en grilleer ze circa 7 minuten per kant tot ze goudbruin zijn. Kwast ze zonodig in met wat extra olie.

Verdeel de sla over zes borden. Schud om met wat vinaigrette. Haal desgewenst het vlees van de pennen en schik op het bedje sla.

Vinaigrette:

2 theelepels zout

versgemalen zwarte peper

2 eetlepels witte-wijnazijn

2 theelepels mosterd

1,25 deciliter olijfolie

4 eetlepels verse gemengde gehakte verse kruiden als koriander, peterselie, munt, tijm, bieslook en/of oregano

1 eetlepel gesnipperde sjalot