Wellicht licentie voor Lens en Gerards

ROTTERDAM, 17 MEI. De spelersbegeleiders Sigi Lens en Peter Gerards zullen naar alle waarschijnlijkheid op termijn weer over een FIFA-licentie kunnen beschikken als zij die aanvragen. Het duo werd in januari ontslagen bij de spelersvakbond VVCS omdat zij zich zouden hebben verrijkt aan onder meer een schoenencontract van Patrick Kluivert. Dit was tegen de vakbondsprincipes.

Beiden troffen inmiddels een schikking met de VVCS en zullen de eventuele verdiensten uit neveninkomsten terugstorten in de vakbondskas. Lens mag inmiddels zijn functie weer uitoefenen. Gerards is als scout in dienst getreden van AZ en kan pas na 1 februari 1998 terugkeren als makelaar. Niet eerder dan die datum komt hij weer in aanmerking voor een FIFA-licentie. Lens kan echter met onmiddellijke ingang het keurmerk opnieuw aanvragen. Hij zal dan wederom voor een 'overhoring' in Zeist moeten verschijnen.

“Maar als hij een half jaar geleden heeft bewezen dat hij zijn werk als makelaar goed kan uitvoeren, zou het me vreemd voorkomen wanneer dat nu anders is”, aldus juridisch specialist mr. N.J. Batelaan van de KNVB die de kandidaten moet toetsen. “En dat geldt te zijner tijd natuurlijk ook voor Gerards. Beiden zijn al meer dan een maand geleden hun licentie kwijtgeraakt omdat wij aan de FIFA moesten doorgeven dat hun dienstverband bij de VVCS was beëindigd. Hun licenties stonden op naam van de spelersvakbond.”

Binnen de VVCS worden Joop Korevaar (ex-speler van ADO) en Joop Hiele (ex-doelman van Feyenoord) genoemd als de opvolgers van Lens en Gerards. Zij zullen om te beginnen de verstoorde relatie tussen de spelers en de spelersvakbond moeten verbeteren. Voormalig VVCS-bestuurslid Rob Jansen, die zich afscheidde als directeur van Sportpromotion, constateert een groot wantrouwen van profvoetballers tegen makelaars. “Door het echec van de VVCS zijn de spelers de kluts kwijtgeraakt. Als de spelersvakbond niet te vertrouwen is, wie dan nog wel?”

Jansen constateert tevens dat de wildgroei onder de illegale makelaars in Nederland ook is toegenomen door de problemen bij de VVCS. “Ze denken a: dat het werk van een makelaar eenvoudig te doen is en b: dat het geld voor het oprapen ligt. Dan krijg je onbekwame makelaars met een goede babbel. Vooral de jonge voetballer die een club zoekt is voor dit soort mensen zeer gevoelig.”

Het zou volgens Jansen voor het levenswerk van zijn vader Karel aan te bevelen zijn als de VVCS stopt met arbeidsbemiddeling op dit niveau. “De VVCS is niet uitgerust voor dit werk en moet terug naar de vakbondsbeginselen.”