SINGALESE ZURE VISKERRIE & MAANZAADMUFFINS

Onlangs woonde ik een symposium bij dat was georganiseerd door het Nederlandse Visbureau. Het onderwerp was 'innovatie in vis' en er werd veel gesproken over hoe mensen konden worden aangemoedigd meer vis te eten.

Het bleek dat een groot deel van de Nederlandse publiek een afkeur van vis heeft wegens onder andere de 'vissigheid', geur en graten. Dit deel van het publiek koopt hoogstens filets of blokjes diepvriesvis. Bij het symposium kregen wij ook een voorproefje van een nieuw visprodukt, en inderdaad, er was geen vissmaak te bekennen. De kruiden en groenten waren wel herkenbaar, maar de vis had net zo goed kip kunnen zijn. Voor eters die vis wel waarderen, wordt in dit recept een vrij 'goedkope' vis met veel graten en een redelijke sterke smaak verwerkt tot een verrukkelijk gerecht.

Was de makreel onder de koude kraan en snijd hem in grote stukken. Doe alle ingrediënten in een zuurbestendige pan, zet op een middelhoog vuur en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de vis zonder deksel gaar sudderen. Dien onmiddellijk op met rijst.

Het vanillestokje is de zaadpeul van een klimmende orchideeplant en komt oorspronkelijk uit Mexico. Er zijn verschillende kwaliteiten en ze variëren in lengte van ongeveer 10 tot 15 centimeter. U kunt een vanillestokje meerdere malen gebruiken; net zo vaak als er geur overblijft. Spoel na gebruik het vanillestokje onder de koude kraan, veeg het droog en bewaar het in wat fijne tafelsuiker. Op deze manier blijft het stokje droog en krijgt de suiker tegelijkertijd een heerlijke smaak. U kunt, zoals in dit recept, pure vanille-essence gebruiken, maar let daarbij wel op de produktomschrijving op het flesje. Er zijn namelijk kunstmatige vanille smaakgevers op de markt en die zijn in het algemeen van beduidend mindere kwaliteit.

Klop de boter en suiker in een grote kom tot een licht en luchtig mengsel. Klop er één voor één de eieren door. Schep er de citroenschil en het maanzaad door.

Zeef de bloem met het bakpoeder en wat zout boven een andere kom. Meng de melk en vanille. Klop het bloemmengsel om en om met het melkmengsel door het botermengsel.

Vul een ingevet muffinblik met het beslag en zet 25 tot 30 minuten in een op 180 graden Celsius voorverwarmde oven. Neem de muffins uit de oven en laat ze iets afkoelen voor u ze uit de vorm haalt.

Viskerrie voor 4 tot 6 personen:

750 gram gefileerde verse makreel, met vel

1 eetlepel tamarindesap

I middelgrote ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, fijngehakt

2 theelepels fijngehakte verse gember

2 theelepels zout

12 gedroogde kerriebladen

1 stengel citroengras

1 kaneelpijpje

1/2 theelepel fenegriekzaad

1/2 theelepel versgemalen zwarte peper

1 theelepel chilipoeder (desgewenst)

2 eetlepels plantaardige olie

12 muffins:

125 gram boter

150 gram suiker

2 grote eieren

I eetIepel geraspte citroenschil

4 eetlepels maanzaad

300 gram bloem

1 1/2 eetlepels bakpoeder

snufje zout

1,75 deciliter melk

2 theelepels vanille-essence