Nieuw ontwerp uitbreiding Van Abbemuseum

EINDHOVEN, 17 MEI. Het Van Abbemuseum in Eindhoven krijgt uitbreiding in de vorm van twee van elkaar gescheiden blokken achter het bestaande museum. Dat blijkt uit het nieuwe ontwerp dat gisteren werd gepresenteerd door architect A. Cahen. De totale kosten van de bouw zullen ruim 48 miljoen gulden bedragen. De bouwtijd bedraagt ruim anderhalf jaar. De gemeenteraad beslist in juni over de nieuwbouw.

Architect Cahen van het Amsterdamse architectenbureau Cahen heeft in 1992 al een ontwerp voor de uitbreiding gemaakt. Dit omvatte verticale nieuwbouw op en om het museum. Het oude ontwerp zou ten kosten gaan van de bakstenen voorgevel en het karakteristieke klokkentorentje boven de entree. Het plan stuitte op veel verzet bij de plaatselijke stichting Behoud van het Abbe en twee andere landelijke stichtingen. Zij dienden een verzoek in om het pand de status te geven van rijksmonument. Staatssecretaris Nuis (cultuur) wees dit af. De rechtbank in Den Bosch maakte Nuis' beslissing ongedaan, omdat deze onvoldoende was gemotiveerd. Het rechtscollege vond dat het oude gebouw uit 1936 van architect Kropholler wel aan de criteria van rijksmonumenten voldeed.

Volgens het ontwerp van Cahen wordt het eerste blok direct achter het oude gebouw in het water geplaatst, in de toekomstige verbreding van de rivier de Dommel. Via een gang onder de bestaande ruimtes door kan het publiek dit nieuwe gebouw bereiken. Daarin komen twee lagen expositieruimtes (boven met daglicht, onder met kunstlicht) en een experimentele ruimte, bedoeld om wisselende installaties te tonen van kunstenaars. Bezoekers keren via een gang over het oude gebouw heen terug naar de ingang.

Vanaf de expositieruimtes loopt een brede, glazen verbindingsgang met uitzicht op de binnenvijver naar het tweede gebouw, waarin een auditorium en een restaurant komen. Het restaurant ligt met een groot terras tegenover het expositiegedeelte. Een voetgangersbrug met een looproute langs de nieuwe vleugel zal direct aansluiten op de 'Rode Loper', de nieuwe kunstroute die het museum aan de noordzijde met de binnenstad verbindt. Cahen weet nog niet welke materialen voor de nieuwbouw gebruikt gaan worden. Zeker is dat ze geen kopie van de stenen van het bestaande gebouw worden. Verwacht wordt dat het gebouw eind 2000 zal worden geopend.