Kunstgreep Waigel oogst felle kritiek

BONN, 17 MEI. Het plan van de Duitse regering om met een herwaardering van de goudreserves van de Bundesbank te voldoen aan de Maastricht-criteria heeft tot massale kritiek geleid. Minister van Financiën Waigel zei donderdag fondsen vrij te willen maken door de goudreserves boekhoudkundig te herwaarderen. De opbrengst kan daarbij oplopen tot ruim 41 miljard mark.

Door tegenvallende belastinginkomsten en oplopende kosten in verband met de werkloosheid dreigt Duitsland dit jaar niet te voldoen aan twee van de Maastricht-criteria, een maximaal begrotingstekort van 3 procent van het bruto binnenlands produkt en een staatsschuld niet hoger dan 60 procent van het bbp, die zijn gesteld voor toetreding tot de Economische en Monetaire Unie. “Waigel heeft andere landen van de Europese Unie er eerder nogal arrogant van beschuldigd hun begroting te manipuleren om aan de Maastricht-criteria te voldoen,” zei de financiële expert van de oppositionele SPD. “Nu doet hij hetzelfde.”

Commentatoren noemden Waigels voorstel, dat door het populaire dagblad Bild al het Waigel-wonder is genoemd, een 'wanhoopsdaad' en een eenmalige begrotingstruc die de structurele problemen van Duitsland niet oplost. “We worden plotseling rijk door trucs en manipulatie,” zei Peter Struck, leider van de Bondsdagfractie van de SPD, “Dit is hetzelfde 'creatieve boekhouden' als in Griekenland en Italië.” Rolf Peffekoven, economisch adviseur van de regering en een van de 'vijf wijzen', zei dat een herwaardering van het goud een risico inhoudt voor inflatie, en dat deze maatregel nooit meer mag worden herhaald.

De Italiaanse minister van buitenlandse zaken Lamberto Dini zei in een reactie dat het Duitse plan de EMU kan schaden. Juist deze week werd Italië in Brussel door de EU-landen nog in de hoek gezet omdat het een reeks eenmalige maatregelen in 1997 neemt, waaronder een speciale euro-belasting, om op tijd aan het tekortcriterium van 3 procent te voldoen.

Wilhelm Hankel, voormalig regeringsadviseur, zei dat als een bedrijf hetzelfde zou doen als de Waigel zich heeft voorgenomen, het al zijn geloofwaardigheid zou verliezen bij zijn aandeelhouders en crediteuren. (Reuter)