Prinsen vilein in quiz

Met het mes op tafel, NPS, Ned.3, 20.21u.

Gezellige quizjes zijn er al voldoende, vindt Joost Prinsen, presentator en co-bedenker van de NPS kennis-quiz Met het Mes op Tafel waarvan vanavond de derde aflevering wordt uitgezonden.

Zijn programma is anders, meent de ambitieuze quizmaster annex kleinkunstenaar. Het is er niet voor de leut. Gebluft, gegokt en gepokerd moet er worden. Om geld. En zijn kandidaten moeten willen winnen. Het liefst met een intentie die de naam van het programma eer aan doet, zo vindt Prinsen. Hij houdt niet van kandidaten die als ze verloren hebben zeggen: “Het was maar een spelletje”. “Ga dan ergens anders heen”, denkt hij dan.

De man die bij het grote publiek bekend werd als het vileine personage Erik Engerd uit het jeugdprogramma De Stratemakeropzeeshow, doet zijn imago nog immer eer aan. Bang was je als kind voor Joost Prinsen. En dat is eigenlijk nog steeds een beetje zo.

Want ook als presentator van Het Mes op Tafel heeft hij weer dat sardonische. De ogen diep verzonken in de kassen, de borstelige wenkbrauwen op onweer en het karakteristieke, door merg en been gaande stemgeluid. Goed, hij glimlacht nu meer dan toen, maar de twijfel blijft: meent hij het goed, of niet? De kandidaten worstelen daar soms ook een beetje mee.

Joost Prinsen verwacht veel van hen. Hij is een veeleisende gastheer. 'Het Mes' is een ingewikkeld spelletje. Zo is kennis alléén geen garantie om de finale te halen. Belangrijker is het, goed te kunnen bluffen.

Per ronde moeten de kandidaten vier vragen schriftelijk beantwoorden. Ze kunnen niet op elkaars blaadje kijken. De kijker kan dit wel. Nadat Prinsen de antwoorden bekend heeft gemaakt, zetten de kandidaten op grond van hun vertrouwen in het aantal goede antwoorden, geld in. Maar ze kunnen ook met hun inzet de indruk wekken de meeste antwoorden goed te hebben. De andere kandidaten kunnen daardoor zó overdonderd zijn, dat ze zich uit het spel terugtrekken. In dat geval wint de beste bluffer de pot.

“Ik wilde een quiz maken waarin de bouwvakker kon winnen van de professor”, verklaart Prinsen zijn opmerkelijke spelregels. “Spelletjes waarin degene die het meeste weet wint, vind ik niks aan. Dan staat de uitslag eigenlijk al bij voorbaat vast.”

Prinsen maakt zijn spel daarmee weliswaar origineler, maar beslist niet eenvoudiger. Met Het Mes op Tafel is een quiz die de kijker pas na een paar afleveringen leuk gaat vinden. Eenieder die die moeite níet neemt, blijft met de vraag zitten wat het inzetten van geld en het bluffen toevoegt. Waarschijnlijk zapt hij door. Prinsen wil best een hand in eigen boezem steken. “De quiz heeft nog wel enige maanden nodig denk ik.”

“Het spel bleek tijdens de proefuitzending ingewikkelder dan we dachten. Voor de kandidaten, maar ook voor ons. Er moest nog flink aan gesleuteld worden. Iemand die twee rondes achterelkaar won, nam meteen zó'n afstand van zijn tegenstanders dat hij zich eigenlijk zonder problemen in de volgende rondes uit het spel kon terugtrekken. Zo dobberde hij probleemloos naar de finale. Terwijl wij als programmamakers zoveel mogelijk spektakel en inzet wilden zien. We hebben daar iets op verzonnen. De inzet gaat nu elke ronde verplicht omhoog.”

Prinsen heeft inmiddels nog meer bedacht om het spel te verlevendigen. Zo zou hij de kandidaten strenger op blufvaardigheid willen selecteren.

“In een van de uitzendingen speelde een mevrouw mee die duidelijk het meeste wist van allemaal. Vóór de opname vertelde ze me echter dat ze geen verstand had van al die cijfertjes en geld inzetten. Ze verloor dus kansloos. Ik zou in het vervolg willen dat zo iemand per definitie al gediskwalificeerd wordt. Ik wil spelers en geen gezelligheidsmensen.”